Smakosze.pl

YouTube/@LeckermitSophieMayer

Masz 1,5 szklanki jogurtu? Zrób puszyste ciasto. Będzie hitem na twoim stole

27 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Masz ochotę na lekkie i puszyste ciasto jogurtowe? Wypróbuj nasz przepis, a będziesz zachwycony. Tak delikatnego wypieku nie kupisz w żadnej cukierni. Jest idealny na ciepłe dni i doskonale smakuje podany do kawy czy herbaty.

Ciasto jogurtowe, czyli puszysta chmura

Masz ochotę na wyjątkowo lekką porcję słodyczy? Proponujemy ciasto jogurtowe, które będzie doskonałym wyborem na deser, a podane podczas wiosennego spotkania z rodziną i przyjaciółmi wszystkich zachwyci. 

Ten pyszny wypiek nazywany jest też jogurtową chmurą. Wszystko dlatego, że jest niezwykle miękki i kremowy. Do tego ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni, znakomicie sobie poradzi z przygotowaniem tego ciasta jogurtowego.

Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować puszyste ciasto jogurtowe

Składniki:
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 350 g)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 100 g cukru i miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i jogurt naturalny. 

Wszystko razem miksujemy. Tę miskę odstawiamy i zajmujemy się białkami. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Przekładamy je do miski z ubitymi żółtkami i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika o temp. 170 st. C. Ciasto pieczemy 50 minut.

Jogurt naturalny jest pyszny i zdrowy

To lekkie ciasto jogurtowe możemy podawać z truskawkami, borówkami czy malinami. Jednak podane samodzielnie też będzie pyszne. Może być ono doskonałą bazą do cukierniczych eksperymentów. Jest miękkie i wyjątkowo sprężyste, to prawdziwa chmura jogurtowa.

Pamiętajcie, że jogurt naturalny użyty do tego wypieku jest lekki i zdrowy. W 100 g jogurtu znajdziemy tylko 60 kalorii i mnóstwo witamin. Zawiera on także witaminę A, D, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor. Pisaliśmy też o cieście jogurtowym z truskawkami. Radziliśmy też jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem.

ciasto jogurtowe
YouTube/LeckermitSophieMayer

Źródło: YouTube/@LeckermitSophieMayer

Kawa rozpuszczalna i mielona okiem dietetyka

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos

CZYTAJ DALEJ
Dieta Elżbiety Romanowskiej

Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić Dowbor

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >