Smakosze.pl
ciasto z truskawkami

canva/bernashafo

Rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobisz je w mniej niż 15 minut

21 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na słodkie co nieco? Przygotujcie rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobicie je w mniej niż 15 minut, nie licząc czasu pieczenia, a będzie wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Wprost idealne do czarnej kawy w pochmurny dzień.

Do większości ciast dodaje się tłuszcz, np. masło, margarynę, olej. Tłuszcz ma na celu poprawić strukturę ciasta, a także zwiększyć jego wilgotność. Niestety jest kaloryczny, co w połączeniu z cukrem sprawia, że ciasta niestety tuczą.

Robert Makłowicz, chleb

Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny

CZYTAJ DALEJ

Jeśli jednak chcecie nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, zastąpcie dodawany do niego tłuszcz jogurtem naturalnym. Też zawiera trochę tłuszczu, jednak daje ciastu lekkość i puszystość.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami?

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki oleju

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • ok. 30 dag truskawek

Przygotowanie ciasta jogurtowego

Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Jeśli są duże, możesz je przekroić na pół. Oprósz je łyżką mąki.

Do jednej miski wlej jogurt i olej. Dodaj jajka i sok z cytryny, składniki wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, a także cukier, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj.

Suche składniki dodaj do składników mokrych i całość krótko wymieszaj mikserem lub połącz przy pomocy łyżki.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż truskawki. Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 st. C.

Wskazówki:

  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli na patyczku będzie widoczne wilgotne, surowe ciasto, wydłuż czas pieczenia.

  • Upieczone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta z owocami. Sprawdź, jak zrobić ciasto czereśniowe, a także, w jaki sposób przygotować ciasto z jabłkami.

truskawki

canva/YelenaYemchuk


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: instagram/doomifit

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >