Rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobisz je w mniej niż 15 minut
Macie ochotę na słodkie co nieco? Przygotujcie rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobicie je w mniej niż 15 minut, nie licząc czasu pieczenia, a będzie wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Wprost idealne do czarnej kawy w pochmurny dzień.
Do większości ciast dodaje się tłuszcz, np. masło, margarynę, olej. Tłuszcz ma na celu poprawić strukturę ciasta, a także zwiększyć jego wilgotność. Niestety jest kaloryczny, co w połączeniu z cukrem sprawia, że ciasta niestety tuczą.
Jeśli jednak chcecie nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, zastąpcie dodawany do niego tłuszcz jogurtem naturalnym. Też zawiera trochę tłuszczu, jednak daje ciastu lekkość i puszystość.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami?
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
3 jajka
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 30 dag truskawek
Przygotowanie ciasta jogurtowego
Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Jeśli są duże, możesz je przekroić na pół. Oprósz je łyżką mąki.
Do jednej miski wlej jogurt i olej. Dodaj jajka i sok z cytryny, składniki wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, a także cukier, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj.
Suche składniki dodaj do składników mokrych i całość krótko wymieszaj mikserem lub połącz przy pomocy łyżki.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż truskawki. Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
Wskazówki:
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli na patyczku będzie widoczne wilgotne, surowe ciasto, wydłuż czas pieczenia.
Upieczone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta z owocami. Sprawdź, jak zrobić ciasto czereśniowe, a także, w jaki sposób przygotować ciasto z jabłkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: instagram/doomifit