Na czym najlepiej smażyć jajecznicę? Mistrzowie kuchni zawsze wybierają 1 produkt
Czy wiecie, na czym smażyć jajecznicę? Szefowie kuchni stawiają na wędzony boczek, który nadaje potrawie przyjemnej chrupkości i aromatu. Sycące i smaczne śniadanie ma jednak pewne wady i warto rozważyć inne sposoby jego przyrządzania. Podpowiadamy, jakie sposoby smażenia będą korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Mistrzowska jajecznica z boczkiem będzie świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Jednak, choć niesamowicie pyszna, do lekkich nie należy. Częściej więc warto sięgnąć po inne sposoby jej smażenia.
Na czym smażyć jajecznicę, by była lekka?
Wyborem dobrym dla naszego układu sercowo-naczyniowego będzie oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Tłuszcze te nie tylko dobrze znoszą wysokie temperatury — a więc podczas smażenia związki w nich zawarte nie przekształcą się w toksyczne substancje — ale też nie zmieniają smaku jaj.
Równie korzystne będzie przyrządzenie dania bez tłuszczu. W tym wariancie przyda się jednak dobra patelnia teflonowa, która umożliwia smażenie bez przywierania. Jeśli taką nie dysponujemy, możemy zawsze jedynie delikatnie wysmarować naczynie wybranym tłuszczem.
Wielu z nas robi jajecznicę na maśle. Niestety taki wariant, choć dla wielu smaczny, nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Masło wraz z 3 jajkami dostarczy nam aż 10 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli nie będziemy uważni podczas przyrządzania i mocno rozgrzejemy tłuszcz, spożyjemy też sporo niezbyt zdrowych związków.
Czy musimy sobie odmawiać takiej wersji jajecznicy? Warto zachować umiar i sięgać po nią sporadycznie. Dobrze też będzie wybrać masło klarowane, które jest przygotowywane tak, aby, jak najmniej niekorzystnych produktów jego ogrzewania przeszło do potraw. Od święta możemy też zdecydować się na jajecznicę na boczku — taką, jaką lubią szefowie kuchni.
Przepis na mistrzowską jajecznicę z boczkiem wędzonym
Składniki:
4 jaja
100 g boczku wędzonego
sól i pieprz w ilości do smaku
ulubione zioła lub szczypiorek
Jak przyrządzić jajecznicę na boczku wędzonym? Każdy sobie poradzi
Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę. Delikatnie podgrzewamy go na dobrze rozgrzanej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Do miski wbijamy jaja, a następnie wlewamy je na patelnię. Dodając je wszystkie na raz, unikniemy nierównego ścięcia.
Smażymy danie na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy jajecznica będzie już dobrze zestalona, przenosimy ją na talerze i doprawiamy pieprzem. Solimy, jeśli uznamy za stosowne. Możemy też posypać szczypiorkiem lub ziołami.
Wskazówka: jajka warto wbijać do osobnego małego naczynia przed połączeniem ich razem zw misce. W ten sposób, gdyby któreś było zepsute, będziemy mogli wyrzucić tylko jedną sztukę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na mistrzowską jajecznicę. W tym artykule podpowiadamy, jak przyrządzić ją na mleku. Ten natomiast zdradza sekret pysznej jajecznicy z boczniakami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama