Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy pieczeniu ciast

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy pieczeniu ciast

Ciasto owocowe
canva/harashchenkoalexandra

Robicie ciasto według przepisu, a efekt nie jest zadowalający? Z pewnością popełniliście przynajmniej jeden z tych błędów. Sprawdźcie, czego powinniście się wystrzegać.

Jednym z podstawowych błędów jest porywanie się na złożony przepis, bez zmierzenia się z łatwiejszymi w przygotowaniu deserami wcześniej. Przy dużej liczbie czynności do wykonania i wielu składnikach, których musimy użyć, nie trudno o pomyłkę.

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy robieniu ciast

Łatwo o błąd także wtedy, gdy nie zapoznamy się dokładnie z recepturą. Przygotowywanie deseru „na żywioł" może poskutkować uzyskaniem ciasta dalekiego od ideału. Przeczytajmy przepis kilka razy, zróbmy zakupy — tak, by niczego nie zabrakło, gdy już będziemy działać — i postępujmy zgodnie z instrukcjami.

Bądźmy też precyzyjni w odmierzaniu produktów. Przy pieczeniu dodawanie ich „na oko" może się zemścić. Na przykład, jeżeli użyjemy zbyt mało lub za dużo mąki, nasze ciasto nie upiecze się dobrze, lub wyjdzie twarde. Jego konsystencja będzie odbiegać od założonej.

Zawsze też dostosowujmy proporcje do rozmiaru naczynia, w którym będziemy piec. W przeciwnym wypadku czas pieczenia może się wydłużyć. Ryzykujemy też, że ciasto się z formy wyleje.

Pamiętajmy także, że nie zawsze możemy dokonywać zamiany jednych produktów na inne. Jeżeli autor przepisu podpowiada, jakich innych produktów możemy użyć — wtedy możemy dokonać zmiany. W przeciwnym wypadku zgadzamy się, by podjąć ryzyko, że wypiek się nie uda.

Nie zamieniajmy produktów na takie, które wydają nam się być podobne. Receptura wskazująca, że ciasto ma być pieczone na sodzie oczyszczonej, nie sprawdzi się, jeśli użyjemy proszku do pieczenia. Sama soda też nie „zadziała" jeśli będzie przeterminowana. Składniki, których używamy, muszą być świeże i dozowane w odpowiednich ilościach.

Ponadto, zawsze należy upewnić się, że produkty, których używamy, mają podobną temperaturę. Odstępstwo od tej zasady spowoduje, że nie spełnią one swojej funkcję. Na przykład jajo zetnie się, zamiast skleić masę, gdy dodamy je do zbyt ciepłego tłuszczu.

W wielu przepisach mowa jest też o tym, by stosować produkty w „temperaturze pokojowej”. Nigdy nie lekceważmy takich wskazań — z zimnych składników co prawda przygotujemy ciasto szybciej, ale efekt z pewnością nie będzie zachwycający.

Po pyszne przepisy na smaczne ciasta zajrzyjcie na naszą stronę. Ostatnio zaprezentowaliśmy wam recepturę na tradycyjny piernik staropolski oraz sposób na kultowe ciasto z karmelem — Snikers.

Kawałki ciasta z owocami
Kawałki ciasta z owocami

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: conadeser, pysznosci

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Kuchnia