Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa będzie smaczna, gdy zastosujemy się do zasad jej przyrządzania

canva/photka

Najgorsze błędy popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

19 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa jest rarytasem, który często gości na naszych świątecznych stołach. Nie możemy jednak po prostu ugotować warzyw i zmieszać ich z majonezem. By danie zachwyciło smakiem, trzeba spełnić kilka warunków. Majonez dodajcie bezpośrednio przed podaniem, a dłużej zachowa świeżość.

Dla wielu ideałem jest sałatka z jajem. Dodatek ten często niestety rozpada się przy krojeniu. Jarzynową da się z powodzeniem zrobić bez niego. Nawet majonez ma swoją roślinną alternatywę, dzięki której to danie jesteśmy w stanie zweganizować. Krojenie składników to jednak tylko jeden z kilku etapów przygotowania sałatki, na którym możemy popełnić błąd.

Zamrożone filety rybne

Jak błyskawicznie rozmrozić ryby?

CZYTAJ DALEJ

Czego unikać przyrządzając jarzynową?

Kolejnym — po zbyt drobnym krojeniu — błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości majonezu. Pływające w nim warzywa nie będą apetycznie wyglądały, a ich smak zostanie przyćmiony. Zadbajmy też, by sos ten był dobrej jakości.

Jeżeli majonez robimy w domu, upewnijmy się, że jaja są świeże, a najlepiej zanurzmy je we wrzątku przed użyciem. Dzięki temu unikniemy zatrucia salmonellą. Najlepiej też dodajmy go do sałatki bezpośrednio przed podaniem.

Długie przechowywanie nie służy tej potrawie

Trik ten pozwoli nam wydłużyć czas przechowywania dania w lodówce. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale gotowa jarzynowa powinna zostać zjedzona w ciągu 48 godzin. Po tym czasie zacznie się psuć. Nie warto ryzykować zdrowiem i jeść jej długo po świętach.

Mitem jest twierdzenie, że dodany do sałatki ogórek czy ocet wystarczą, by ją zakonserwować. Nieprawdziwe jest również przekonanie, że do sałatki można dodać wszystko. Tylko ściśle określone proporcje składników zagwarantują nam sukces.

Do sałatki powinniśmy dodać tę samą objętość wszystkich składników. W ten sposób żaden ze smaków nie będzie dominował, a my uraczymy naszych gości idealnie zbalansowanym daniem.

Sałatka jarzynowa w misce

Sałatka jarzynowa będzie smaczna, gdy będziemy ja przygotowywać według zasad

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników

Porady

Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Czytaj więcej >