Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku niż pudełko po lodach. Zachowa smak niewiarygodnie długo
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 22.03.2025 16:00

100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku niż pudełko po lodach. Zachowa smak niewiarygodnie długo

Kuperek siekany na desce
Fot. Shutterstock/audiznam260921

Koperek to fantastyczny i zdrowy produkt, który może być składnikiem wielu potraw. Między innymi często posypywane są nim ziemniaki, skutecznie podbijając smak i dodając im aromatu. Z kolei można również przygotować zupę koperkową, która zachwyca swoim smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jaki jest najlepszy sposób na mrożony koperek.

Koperek, czyli zdrowy produkt

Nie ulega żadnej wątpliwości to, że koperek najlepiej smakuje w sezonie. Wtedy jest to prawdziwy skarb, a jego smak potrafi porządnie zachwycić. Niestety w czasie zimy nie jest już tak kolorowo, ponieważ koperek nie jest odporny na mrozy, dlatego też jesteśmy wtedy zmuszeni do konsumowania go w wersji suszonej. 

Pyszny koperek.jpg
Fot. Canva/meteo021

Jak wiadomo, koperek najlepiej smakuje na świeżo. Jednak przez to, że źle znosi mrozy, to nie możemy się nim cieszyć w pełnej okazałości. Na szczęście istnieją patenty, aby w miarę możliwości tę świeżość zachować. Koniecznie musicie je poznać sposoby na to, jak mrozić zioła. 

Świeży koperek gotowy do posiekania
Fot. Shutterstock/Dargog
To pyszne ciasto z owocami robię na patelni. Jest wiosennym hitem w moim domu

Dlaczego warto spożywać koperek?

Na świecie są zarówno sympatycy koperku, jak i jego przeciwnicy. Prawda jest taka, że albo się go lubi, albo nie. Może być on dekoracją nie tylko dla ziemniaków, ale również świetnie się spisze jako dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju surówek. Jest także głównym składnikiem zupy koperkowej, którą można przygotować w dwóch wersjach, tradycyjnie lub w formie kremu. 

Dlaczego warto jeść koperek? Przede wszystkim produkt ten doskonale wspiera układ trawienny, a także skutecznie wspomaga przemianę materii. Ponadto świetnie się sprawdza w towarzystwie warzyw strączkowych. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Taki dodatek nie tylko wzbogaci smak potraw, ale także zminimalizuje problemy ze wzdęciami, zaparciami czy innymi nieprzyjemnościami trawiennymi. Po zjedzeniu strączków z koperkiem z pewnością poczujemy się zdecydowanie lepiej.

Jak odpowiednio mrozić koperek?

Jak mrozić koperek? Proces mrożenia koperku jest bardzo ważny, jeśli w przyszłości chcemy jeszcze z niego skorzystać. Oczywiście należy wiedzieć, jak to poprawnie robić. Przyjęło się, że mrozi się go w pudełku po lodach. Warto jednak sięgnąć po inny sposób, który jest jeszcze bardziej skuteczny i przystępny. Dzięki temu możemy być pewni, że zachowa wszystkie swoje wartości odżywcze, smak i aromat. 

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy koperek, odrzucamy niepotrzebne jego części, takie jak brzydkie łodyżki, resztę drobno siekamy. Następnie wrzucamy porcję posiekanego koperku do pojemnika na lód, może to być większa lub mniejsza ilość, w zależności od tego, ile potrzebujemy, starając się dostosować proporcje.

Wszystko zalewamy oliwą lub olejem. Możemy wybrać słonecznikowy, czy też rzepakowy. Gotowe kostki umieszczamy w zamrażarce, a gdy nadchodzi jesień lub zima, mamy przepyszny koperek na wyciągnięcie ręki. 

Sprawdź przepis na pyszną zupę koperkową. Zobacz, jakie pierogi warto zrobić na Wielkanoc

Mrożony koperek w pudełkach lód
Fot. Shutterstock/Oleksandra Usenko