Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kopytka zrobisz z 1 rodzaju mąki. Każdy o nim zapomina

Najlepsze kopytka zrobisz z 1 rodzaju mąki. Każdy o nim zapomina

Jaka mąka na kopytka jest najlepsza?
Canva / Alicjane

Kopytka należą do klasyków kuchni polskiej. Sekretem ich fantastycznej konsystencji i niesamowitego smaku jest wykorzystanie mąki ziemniaczanej. Prosta zmiana powoduje, że aż chce się je jeść. Musicie spróbować — zachwycą od pierwszego kęsa.

Jeśli lubicie ziemniaki i znacie kopytka, ten przepis może nie być zaskakujący. Odpowiednie przygotowanie ciasta na rarytas jest jednak na tyle kluczowe, że warto przypomnieć, iż drobne szczegóły mogą zdecydować o efektach.

Wykorzystanie odpowiedniej mąki — koniecznie delikatnej, ziemniaczanej skrobi — a także wcześniej przygotowanych i dobrze wystudzonych ziemniaków sprawi, że unikniemy wpadki w postaci twardych i gumowatych kopytek.

Przepis na znakomite kopytka

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 160 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo lub 3 łyżki aquafaby

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić wyborne kopytka? Przyda się mąka ziemniaczana

Ziemniaki dokładnie mielimy w maszynce. Dodajemy jajko oraz mąkę ziemniaczaną i sól. Sprawnie wyrabiamy, starannie łącząc składniki. Zbyt długie formowanie masy sprawi, że stanie się ona wilgotna.

Wtedy zwykle kusi nas wsypanie dodatkowej porcji mąki, co nie jest dobrym pomysłem. Z przyrządzonego ciasta robimy dość szeroki wałek i tniemy go w plastry o grubości około 2 cm.

Z każdego fragmentu formujemy cieniutki rulon, który tniemy na niewielkie, skośne kluseczki o długości do 4 cm. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy do obiadu lub solo z sosem np. z grzybów leśnych.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie bogatych i sycących cepelinów z mięsem oraz aromatycznej zapiekanki pasterskiej, której wystarczy nawet dla dużej rodziny.

Kopytka warto przygotować z mąką ziemniaczaną
canva/artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Mama w Kuchni