Najlepsze kopytka zrobisz z 1 rodzaju mąki. Każdy o nim zapomina
Kopytka należą do klasyków kuchni polskiej. Sekretem ich fantastycznej konsystencji i niesamowitego smaku jest wykorzystanie mąki ziemniaczanej. Prosta zmiana powoduje, że aż chce się je jeść. Musicie spróbować — zachwycą od pierwszego kęsa.
Jeśli lubicie ziemniaki i znacie kopytka, ten przepis może nie być zaskakujący. Odpowiednie przygotowanie ciasta na rarytas jest jednak na tyle kluczowe, że warto przypomnieć, iż drobne szczegóły mogą zdecydować o efektach.
Wykorzystanie odpowiedniej mąki — koniecznie delikatnej, ziemniaczanej skrobi — a także wcześniej przygotowanych i dobrze wystudzonych ziemniaków sprawi, że unikniemy wpadki w postaci twardych i gumowatych kopytek.
Przepis na znakomite kopytka
Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
160 g mąki ziemniaczanej
1 jajo lub 3 łyżki aquafaby
sól w ilości do smaku
Jak zrobić wyborne kopytka? Przyda się mąka ziemniaczana
Ziemniaki dokładnie mielimy w maszynce. Dodajemy jajko oraz mąkę ziemniaczaną i sól. Sprawnie wyrabiamy, starannie łącząc składniki. Zbyt długie formowanie masy sprawi, że stanie się ona wilgotna.
Wtedy zwykle kusi nas wsypanie dodatkowej porcji mąki, co nie jest dobrym pomysłem. Z przyrządzonego ciasta robimy dość szeroki wałek i tniemy go w plastry o grubości około 2 cm.
Z każdego fragmentu formujemy cieniutki rulon, który tniemy na niewielkie, skośne kluseczki o długości do 4 cm. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy do obiadu lub solo z sosem np. z grzybów leśnych.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie bogatych i sycących cepelinów z mięsem oraz aromatycznej zapiekanki pasterskiej, której wystarczy nawet dla dużej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chwycił za słoiki i wypchał je po brzegi. Strzelczyk pokazał swój patent na tani obiad
Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Mama w Kuchni