Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.05.2024 13:41

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów

wyrabianie mięsa mielonego
fot. Canva

Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.

Kotlety mielone z serem

Amerykanie lubią w swoich hamburgerach stosować wyłącznie mięso. Sprawia to, że nadmiernie upieczone czy usmażone łatwo się ono rozpada, a ratunkiem jest przygotowywać je nieco bardziej krwiste. Kotlety mielone znane w naszej części świata mają jednak inną logikę.

Przygotowując takie kotlety pilnujemy, by były w środku dobrze wysmażone. Zwłaszcza że najczęstszym wyborem na mielone jest mięso wieprzowe, a to znacznie gorzej prezentuje się w wersji niedosmażonej niż wołowina. Dlatego, by dosmażone nie rozpadało się nadmiernie, stosujemy różne dodatki. Najbardziej podstawowym jest jajko, ale starty żółty ser też pomaga utrzymać strukturę mięsa.

mięso mielone
fot. Canva
Po Kuchennych Rewolucjach powiedzieli całą prawdę o Gessler. „Nie było z nią żadnych interakcji”

Klopsy z mielonego mięsa

Przede wszystkim dodatek ostrego żółtego sera do kotletów podkręca ich smak. Stają się wtedy jeszcze bardziej sycące, aksamitne w strukturze i zwyczajnie pyszne.

Składniki

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 120 g żółtego sera – najlepiej wyrazistego, np. gruyere
  • 1 mała cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta czerstwa bułka
  • Sól, pieprz, majeranek, szczypta ostrej papryki
  • Bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia

Kotlety mielone na obiad

Namoczoną w mleku bułkę dokładnie odciskamy i umieszczamy w misce razem z mięsem i wybitym jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Do miski ścieramy żółty ser na tarce o grubych okach, doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekane cebulę i koperek i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Z masy mięsnej formujemy kotlety mielone – najpierw jako kulki, następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej, lekko dociskając. Smażymy na oleju o wysokim punkcie dymienia, aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i pierś z kurczaka pieczoną na patelni z ziemniakami.

kotlety mielone
fot. Canva