Najlepszy przepis na cudowne kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków mogą być doskonałym sposobem na postny obiad, jeśli nie chcemy jeść mięsa. Smakują obłędnie, a ich właściwości sycące są jeszcze większe niż zwykłych kotletów. Samo przygotowanie jest banalnie prostym procesem.
Kotlety ziemniaczane mogą kojarzyć się starszym Polakom ze stołówkami szkolnymi - to tam wielokrotnie były podawane młodym uczniom podczas przerw obiadowych.
Jeśli tęsknisz do ich smaku i chciałbym ponownie do niego wrócić, mamy wyjątkowo łatwy przepis. W kilka chwil sporządzisz danie, które skutecznie wykorzystuje ugotowane ziemniaki, na które nie ma inne zastosowania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety ziemniaczane
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Składniki:
-
500 g ugotowanych ziemniaków
-
1 średnie jajko
-
1 duża cebula
-
3 łyżki bułki tartej
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki oleju
-
garść siekanego szczypiorku
-
sól
-
pieprz
-
bułka tarta
-
olej
Zimne ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przepuść przez ręczną praskę. Dużą cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, aż ta skarmelizuje się. Dodaj ją do rozdrobnionych kartofli.
Do ziemniaków wrzuć także trzy łyżki mąki pszennej i bułki tartej, garść siekanego szczypiorku, jedno jajko oraz przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu.
Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety. Panieruj je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z sosami oraz kilkoma surówkami. Smacznego.
Źródło: canva.com/bdspnimage
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl