Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepszy sposób na krojenie pomidorków koktajlowych. Jedno cięcie i gotowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.04.2023 10:37

Najlepszy sposób na krojenie pomidorków koktajlowych. Jedno cięcie i gotowe

najlepszy patent na krojenie pomidorków koktajlowych
canva/andreygonchar

Zapomnij o czasochłonnym krojeniu pomidorków koktajlowych. Dużo lepszym sposobem jest prosty trik z pokrywką. Wystarczy jedno, szybkie cięcie ostrym nożem, a wszystkie warzywa będą przekrojone.

Nie ma lepszego sposobu na krojenie pomidorków

Pomidorki koktajlowe są pysznym dodatkiem do sałatek, pizzy i innych dań. Surowe, duszone i pieczone smakują obłędnie i są bardzo zdrowe. Są słodkie, soczyste i zawierają potas i wiele witamin. Niestety krojenie pomidorków koktajlowych jest dość czasochłonne.

Jest jednak na to rewelacyjny sposób. Jak kroić pomidorki koktajlowe? Wystarczy, że przykryjesz umyte warzywa i przetniesz je długim, ostrym nożem. Pomidorki będą gotowe w dosłownie sekundę. 

Pomidorki koktajlowe przechowuj w odpowiedniej temperaturze, aby na dłużej zachowały świeżość i smak. Materiał wykorzystany w artykule pochodzi z kanału pierre.le.chef na TikToku.

 

Żadne mielone, żadne schabowe. Nie uwierzysz, z jakiego mięsa są te kotlety

Pomidorki koktajlowe przetniesz jednym cięciem

Na początku przełóż pomidorki na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Pomidorki osusz i połóż na deskę do krojenia. Przygotuj długi, ostry nóż. Pomidorki przykryj pokrywką. Może to być pokrywka od pojemnika, w którym sprzedawane są pomidory.

Możesz wykorzystać również pokrywkę od pojemnika plastikowego na żywność lub druga, mniejsza deska do krojenia. Następnie dociśnij delikatnie pokrywkę do pomidorów. W drugą rękę weź nóż i przesuń ostrzem w połowie pomidorków. Wystarczy jedno cięcie, a pomidorki będą gotowe.

Jak prawidłowo przechowywać pomidorki koktajlowe?

Pomidorki koktajlowe przechowuj w lodówce, ale nie na najniżej półce. Niska temperatura źle wpływa na ich smak. Optymalna temperatura dla warzyw to 7- 10 stopni. Pomidorki możesz przechowywać również w spiżarni. 

Dobrym sposobem jest także kuchenny blat, jednak zrezygnuj z tego, jeśli w domu jest za ciepło. Przechowywanie pomidorów na blacie latem przyczyni się do szybkiego psucia.

Całe życie źle kroiłeś paprykę. Ten sposób jest hitem. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak szybko obrać jajka.