Najmądrzejsze babcie nie podlewały truskawek chemią. O tym nawozie powinien wiedzieć każdy
Truskawki będą jeszcze lepsze, jeśli nie zapomnicie o nawożeniu krzaczków. Skutecznym, domowym sposobem na zadbanie o roślinę jest stosowanie kwaśnego mleka. Zamiast kupować drogie środki, wypróbujcie prosty babciny patent. Zbiory będą owocne.
Domowy nawóz do truskawek
Polskie smaczne owoce jagodowe pojawiają się już w czerwcu. Jednak już w maju warto rozpocząć nawożenie krzaczków, by zapewnić sobie obfitość. Po zakończeniu sezonu porcja wzmacniających substancji też będzie konieczna. Co wybrać?
Truskawki lubią kwaśną glebę. Doskonałym wyborem będzie zatem kwaśne mleko, do którego szklanki wystarczy dodać łyżkę humusu i łyżkę obornika. Po wymieszaniu całość odstawiamy na 2-3 tygodnie, a następnie dozujemy do gleby.
Najgorsze miejsce na wylanie zepsutej zupy czy sosu. Prosta droga do zatkanych rurCo jeszcze pozwoli zwiększyć plony?
Truskawki wymagają regularnego podlewania. Nie można jednak dopuścić do ich przelania, gdyż wtedy korzenie zgniją i roślina obumrze. Niebezpieczne będzie też podlewanie krzaczków od góry. Mokre liście będą narażone m.in. na rozwój pleśni.
Dobrze jest też przed dodaniem nawozu usunąć chwasty i spulchnić glebę przy pomocy motyki. Obie czynności powinniśmy wykonywać z dużą starannością i ostrożnością, by nie uszkodzić systemu korzeniowego truskawek.
Jak wykorzystać truskawki?
Samodzielnie wyhodowane owoce z powodzeniem przemienimy w wiele smakowitych frykasów. Warto je zawczasu dobrze oczyścić korzystając z naszej instrukcji mycia. Koniecznie zużyjcie całe owoce — szypułki są jadalne i warto je dodawać do koktajli.
Z „głównej” części owocu zrobicie np. smaczny farsz do pierogów. Możecie też udekorować nimi wierzch sernika na zimno z galaretką. Uświetni niejednego letnie rodzinne spotkanie.
Źródło: deccoria