Smakosze.pl Przepisy Najprostsza na świecie surówka z pora. Ideał do obiadu
canva/papkin

Najprostsza na świecie surówka z pora. Ideał do obiadu

23 sierpnia 2022

Surówka z pora i jabłka jest prostym, lekko słodkim i wyrazistym dodatkiem do obiadu. Pasuje do wielu dań, a spodoba się zwłaszcza amatorom nieco ostrzejszych smakołyków. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Koniecznie spróbujcie.

Pełna charakteru surówka jest obowiązkowym elementem drugiego dania. Proste połączenie pora i jabłka po dodaniu delikatnego sosu majonezowego nabierze smaku i stanie się przyjemnie świeże w odbiorze. Warto dać mu szansę.

Przepis na wyborną surówkę z pora

Składniki:

  • 1 średni por

  • 4 słodkie jabłka

  • 4 łyżki bezjajecznego majonezu

  • 8 łyżek jogurtu naturalnego lub sojowego odpowiednika

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub pół łyżeczki octu jabłkowego

  • mleko lub napój sojowy (opcjonalnie)

  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować surówkę z pora? Pełen charakteru rarytas powstanie w kilka chwil

W misce umieszczamy sok z cytryny. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy je do przygotowanego naczynia, po czym uzyskany mus starannie łączymy z kwaśnym płynem. Dzięki temu owoc zachowa swój ładny kolor.

Pora starannie płuczemy, by pozbyć się zanieczyszczeń. Kroimy go w półtalarki i dodajemy do jabłka. Mieszamy. W dużym kubku łączymy ze sobą jogurt naturalny oraz majonez. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Jeżeli mieszanka jest bardzo gęsta, możemy wlać trochę mleka. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu, dodajemy go do miski z surówką i ponownie mieszamy składniki. Całość posypujemy szczypiorkiem, jeśli mamy na to ochotę. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Po inne przepisy na przysmaki z porem w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy pyszną francuską zupę krem . Sprawdźcie też koniecznie pomysły na wykorzystanie liści tego warzywa .

Znakomita surówka z pora skradnie niejedno serce
canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy