Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy

Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy

Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora
canva/Syldavia

Zupa z pora potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Francuski specjał jest niezwykle prostą i aromatyczną kompozycją. Wszystko za sprawą dwóch ziół — majeranku i tymianku — które idealnie podkreślają smak tego warzywa. Warto spróbować — zachwyci najbardziej sceptycznych.

Francuską zupę z pora i ziemniaków, czyli crème vichysoisse, zwykle przyrządza się na bulionie drobiowym z dodatkiem cebuli. Ten lekki i aromatyczny krem serwować można zarówno na zimno, jak i na gorącą. Smakuje doskonale w każdej postaci. Skusicie się?

Przepis na wyborną zupę z pora

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 3 oliwy z oliwek masła

  • biała część dużego pora

  • 3 większe ziemniaki

  • 1 średniej wielkości cebula

  • po ćwierć łyżeczki tymianku i majeranku

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zupy z pora:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i rozdrabniamy na talarki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. W większym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebule oraz pora.

Wrzucamy ziemniaki i chwilę je smażymy, mieszając. Dodajemy przyprawy i wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez pół godziny na niewielkim ogniu.

Zupę z pora blendujemy na krem. Doprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy posypany świeżymi ziołami z kleksem śmietany. Smacznego

Po inne przepisy na smakowite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na krem z bobu. Być może spodoba wam się też lekka i delikatna w smaku propozycja na bazie kalarepy.

Zupa z pora w stylu francuskim skradnie wasze serca
canva/Proformabooks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: madameedith