Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy
Zupa z pora potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Francuski specjał jest niezwykle prostą i aromatyczną kompozycją. Wszystko za sprawą dwóch ziół — majeranku i tymianku — które idealnie podkreślają smak tego warzywa. Warto spróbować — zachwyci najbardziej sceptycznych.
Francuską zupę z pora i ziemniaków, czyli crème vichysoisse, zwykle przyrządza się na bulionie drobiowym z dodatkiem cebuli. Ten lekki i aromatyczny krem serwować można zarówno na zimno, jak i na gorącą. Smakuje doskonale w każdej postaci. Skusicie się?
Przepis na wyborną zupę z pora
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
3 oliwy z oliwek masła
biała część dużego pora
3 większe ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
po ćwierć łyżeczki tymianku i majeranku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie zupy z pora:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i rozdrabniamy na talarki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. W większym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebule oraz pora.
Wrzucamy ziemniaki i chwilę je smażymy, mieszając. Dodajemy przyprawy i wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez pół godziny na niewielkim ogniu.
Zupę z pora blendujemy na krem. Doprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy posypany świeżymi ziołami z kleksem śmietany. Smacznego
Po inne przepisy na smakowite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na krem z bobu. Być może spodoba wam się też lekka i delikatna w smaku propozycja na bazie kalarepy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: madameedith