Smakosze.pl
Jak wykorzystać liście pora?

canva/sanapadh

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

11 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wyrzucasz liście pora? To spory błąd. Zielona część warzywa jest pełna smaku i witamin i znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Podpowiadamy, jak użyć jej podczas przygotowania zupy, sałatki, a nawet dania obiadowego. Już nigdy się jej nie pozbędziecie.

Do sałatki czy bulionu wielu z nas dodaje jedynie białą część warzywa. A szkoda, bo liście pora mają nie tylko wyrazisty kolor, ale też smak. Przyjemnie pikantne, podobnie jak cebula, mogą pasować do różnych dań. Warto mieć świadomość i ich nie marnować.

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Zastanawiacie się, jak wykorzystać liście pora? Zupa jest dobrym wyborem

Do zup zieloną część pora można wykorzystać dwojako — jako składnik warzywnego wywaru albo jako smakowity dodatek czy wręcz baza dania. Rosół gotowany z dodatkiem ostrego składnika włoszczyzny będzie pyszny. Warto go dodać wraz z pozostałymi jarzynami i należy usunąć już po ugotowaniu, by nie doprowadził do zepsucia potrawy.

Liście pora mogą też trafić do kremu z tego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z białą łodygą. Pamietajcie tylko, by dokładnie umyć zieloną część z piasku, który się w niej gromadzi.

Liście pora są świetnym zamiennikiem cebuli, także szczypioru

Cebula jest dodawana do wielu dań. W przepisie wykorzystywany jest szczypiorek, a właśnie wam się skończył? Pokrojone drobno zielone fragmenty dobrze go zastąpią. Są bardzo podobne w smaku i również przyjemnie chrupią.

Można z powodzenie użyć ich też zamiast cebuli dymki np. w daniach kuchni azjatyckiej. Ostre części popularnego warzywa będą też świetną bazą do sosu śmietanowego, który podać można z kluskami lub dowolnym delikatnym w smaku mięsem. Potrawa od razu nabierze charakteru.

Liście pora warto także dodawać do warzywnych past kanapkowych. Świetnie pasują do smalcu z fasoli. Znajdą też zastosowanie w sałatkach. Oprócz oczywistej - z pora - polecamy zrobienie nieco ostrzejszej jarzynowej z tym składnikiem.

Liście pora mają wiele zastosowań w kuchni

canva/hanzelmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >