Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Jak wykorzystać liście pora?
canva/sanapadh

Wyrzucasz liście pora? To spory błąd. Zielona część warzywa jest pełna smaku i witamin i znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Podpowiadamy, jak użyć jej podczas przygotowania zupy, sałatki, a nawet dania obiadowego. Już nigdy się jej nie pozbędziecie.

Do sałatki czy bulionu wielu z nas dodaje jedynie białą część warzywa. A szkoda, bo liście pora mają nie tylko wyrazisty kolor, ale też smak. Przyjemnie pikantne, podobnie jak cebula, mogą pasować do różnych dań. Warto mieć świadomość i ich nie marnować.

Zastanawiacie się, jak wykorzystać liście pora? Zupa jest dobrym wyborem

Do zup zieloną część pora można wykorzystać dwojako — jako składnik warzywnego wywaru albo jako smakowity dodatek czy wręcz baza dania. Rosół gotowany z dodatkiem ostrego składnika włoszczyzny będzie pyszny. Warto go dodać wraz z pozostałymi jarzynami i należy usunąć już po ugotowaniu, by nie doprowadził do zepsucia potrawy.

Liście pora mogą też trafić do kremu z tego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z białą łodygą. Pamietajcie tylko, by dokładnie umyć zieloną część z piasku, który się w niej gromadzi.

Liście pora są świetnym zamiennikiem cebuli, także szczypioru

Cebula jest dodawana do wielu dań. W przepisie wykorzystywany jest szczypiorek, a właśnie wam się skończył? Pokrojone drobno zielone fragmenty dobrze go zastąpią. Są bardzo podobne w smaku i również przyjemnie chrupią.

Można z powodzenie użyć ich też zamiast cebuli dymki np. w daniach kuchni azjatyckiej. Ostre części popularnego warzywa będą też świetną bazą do sosu śmietanowego, który podać można z kluskami lub dowolnym delikatnym w smaku mięsem. Potrawa od razu nabierze charakteru.

Liście pora warto także dodawać do warzywnych past kanapkowych. Świetnie pasują do smalcu z fasoli. Znajdą też zastosowanie w sałatkach. Oprócz oczywistej - z pora - polecamy zrobienie nieco ostrzejszej jarzynowej z tym składnikiem.

Liście pora mają wiele zastosowań w kuchni
canva/hanzelmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: