Smakosze.pl

canva/sanapadh

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

11 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wyrzucasz liście pora? To spory błąd. Zielona część warzywa jest pełna smaku i witamin i znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Podpowiadamy, jak użyć jej podczas przygotowania zupy, sałatki, a nawet dania obiadowego. Już nigdy się jej nie pozbędziecie.

Do sałatki czy bulionu wielu z nas dodaje jedynie białą część warzywa. A szkoda, bo liście pora mają nie tylko wyrazisty kolor, ale też smak. Przyjemnie pikantne, podobnie jak cebula, mogą pasować do różnych dań. Warto mieć świadomość i ich nie marnować.

Zastanawiacie się, jak wykorzystać liście pora? Zupa jest dobrym wyborem

Do zup zieloną część pora można wykorzystać dwojako — jako składnik warzywnego wywaru albo jako smakowity dodatek czy wręcz baza dania. Rosół gotowany z dodatkiem ostrego składnika włoszczyzny będzie pyszny. Warto go dodać wraz z pozostałymi jarzynami i należy usunąć już po ugotowaniu, by nie doprowadził do zepsucia potrawy.

Liście pora mogą też trafić do kremu z tego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z białą łodygą. Pamietajcie tylko, by dokładnie umyć zieloną część z piasku, który się w niej gromadzi.

Liście pora są świetnym zamiennikiem cebuli, także szczypioru

Cebula jest dodawana do wielu dań. W przepisie wykorzystywany jest szczypiorek, a właśnie wam się skończył? Pokrojone drobno zielone fragmenty dobrze go zastąpią. Są bardzo podobne w smaku i również przyjemnie chrupią.

Można z powodzenie użyć ich też zamiast cebuli dymki np. w daniach kuchni azjatyckiej. Ostre części popularnego warzywa będą też świetną bazą do sosu śmietanowego, który podać można z kluskami lub dowolnym delikatnym w smaku mięsem. Potrawa od razu nabierze charakteru.

Liście pora warto także dodawać do warzywnych past kanapkowych. Świetnie pasują do smalcu z fasoli . Znajdą też zastosowanie w sałatkach. Oprócz oczywistej - z pora - polecamy zrobienie nieco ostrzejszej jarzynowej z tym składnikiem.

Liście pora mają wiele zastosowań w kuchni
canva/hanzelmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >