Smakosze.pl Przepisy Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia "telewizor", zrobisz je w 10 minut
Screen z filmu na kanale Smaczny.tv na YouTube

Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia "telewizor", zrobisz je w 10 minut

5 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia "telewizor" robi się tylko w 10 minut, więc może stanowić doskonały ratunek w razie awarii. Gdy główne ciasto nie wyszło, a ty chcesz zachwycić swoich gości, nie ma nic lepszego. Delikatna masa i słodka czekolada doskonale pasują do filiżanki kawy.

Przepyszne ciasto bez pieczenia, które zadowoli wszystkich domowników, wcale nie musi być trudne w przygotowaniu. Poniższa receptura jest nie tylko banalnie prosta, lecz również zaskakująco smaczna i szybka w przygotowaniu.

Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Jeśli inny wypiek nie wypalił, możesz ciasto "telewizor" zastosować jako plan awaryjny. Co więcej, ciasto to idealnie nadaje się dla najmłodszych, aby twoje pociechy mogły z satysfakcją sporządzić swój pierwszy słodycz.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na ciasto "telewizor"

Składnik:

jaja - 2 sztuki skrobia kukurydziana - 65 g cukier - 100 g mleko - 600 ml masło - 130 g ciastka czekoladowe - 160 g ciastka savoiardi - 15 sztuk mleko do namoczenia ciastek

Polewa: gorąca śmietana kremówka - 80 ml ciemna czekolada - 80 g masło - 15 g

Zacznij od wbicia jajek do miski, dodania skrobi kukurydzianej, cukru oraz mleka. Zacznij mieszać masę i stopniowo dodawać więcej mleka. Postaw garnek z masą na palnik i podgrzewaj, aż osiągnie konsystencję budyniu.

Wstaw masę na 30 minut do lodówki. Następnie dodaj do niej masło i zmiksuj blenderem. Spód formy wyłóż ciastkami czekoladowymi namoczonymi w mleku. Posmaruj je warstwą kremu, a na nim rozłóż ciasta savoiardi. Powtórz czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Wstaw ciasto na 1.5 h do lodówki. W misce podgrzej śmietaną, rozpuść w niej masło i czekoladę. Polej polewą wierzch ciasta, ponownie włóż je do lodówki. Gdy całość zastygnie, podawaj. Smacznego.

obraz 2021-07-05 173002
undefined

Źródło: Screen z filmu na kanale Smaczny.tv na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film na kanale Smaczny.tv na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy