Najszybszy, błyskawiczny sposób na suszenie grzybów. Wystarczy pół godziny i gotowe
Sezon na zbieranie grzybów w pełni. To wymarzony czas dla grzybiarzy. Jednak po grzybobraniu przychodzi czas na gotowanie i suszenie leśnych okazów. W jaki sposób suszyć grzyby, by nie zabrało nam to zbyt wiele czasu? Jest na suszenie sprawdzony sposób!
Grzybobranie i suszenie grzybów
Grzybiarze często bladym świtem ruszają do lasów, by zebrać jak najpiękniejsze okazy. Prawdziwki, kozaki, podgrzybki, czy kurki to wymarzone leśne zdobycze. Znalezienie każdego grzyba cieszy. Grzyby mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni, trafiają do zup, sosów, czy zapiekanek.
Często suszymy grzyby, a te później nadają smaku i aromatu naszym potrawom. Polecamy błyskawiczny sposób na suszenie grzybów. Dzięki niemu szybko wysuszysz leśne zbiory. Warto skorzystać z tego sprawdzonego patentu.
Wlej ocet do gorącego mleka i wymieszaj. Nie uwierzysz co się stanie, efekt nie mieści się w głowieMikrofalówka i grzyby, czyli suszymy
Mikrofalówka jest sprzętem dzięki, któremu możemy szybko podgrzać różne dania. Warto wiedzieć, że możemy też szybko ususzyć grzyby. Jednak na początek musisz dokładnie oczyścić grzyby. Możesz użyć specjalnej szczoteczki.
Następnie grzyby kroimy w plasterki, układamy na talerzu i wkładamy do mikrofalówki. Moc urządzenia powinna być nastawiona na 100W. Grzyby powinny spędzić w mikrofalówce kilka minut. Potem otwieramy drzwiczki urządzenia, by pozbyć się pary wodnej. Kilkakrotnie powtarzamy tę czynność z podgrzewaniem i otwieraniem drzwiczek.
Dłuższe suszenie, czyli więcej aromatu
Warto od razu podkreślić, że dłuższe suszenie grzybów w piekarniku, czy specjalnej suszarce, sprawia, że z tych leśnych okazów wydobywamy więcej aromatu. Grzyby zyskują też na smaku. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i wybrać np. piekarnik.
Natomiast suszenie grzybów w mikrofalówce jest przydatne, gdy chcemy błyskawicznie wysuszyć grzyby. Proces suszenia grzybów w piekarniku trwa zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Grzyby musimy przewracać na drugą stronę, żeby równomiernie się wysuszyły. Pisaliśmy o rezerwacji kani i tego następstwach. Informowaliśmy o ogromnym wysypie grzybów.
Źródło: pysznosci.pl, winiary.pl