Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą gorzkie, zepsute i puste w środku

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą gorzkie, zepsute i puste w środku

Kiszone ogórki
canva/tibungla

Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.
 

Wybór ogórków do kiszenia ma ogromne znaczenie

Puste przestrzenie w kiszonych ogórkach — choć nie są niczym groźnym — mogą stanowić nieprzyjemną niespodziankę. Aby ich uniknąć, do przyrządzania wyrobu należy wybrać średniej wielkości warzywa, które nie zostały obficie nawiezione podczas uprawy.

Do kiszenia nadają się ogórki z odmiany Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Jeśli nie mamy możliwości sprawdzenia tego parametru, oceńmy kolor warzywa. Ciemnozielona skórka będzie świadczyć o zbyt dużym dodatku nawozów. Kiszonka z takich ogórków bardzo często gnije w czasie kiszenia.

Bez twarogu i pieczenia. Ten sernik bije inne na głowę

Co dodać by kiszone ogórki zachwyciły smakiem?

Równie ważna, co dobrej jakości ogórki jest zalewa, w której je sporządzamy. Powinny do niej trafić koper, chrzan, czosnek i aromatyczne np. porzeczki czy maliny. Konieczna też będzie sól kamienna niejodowana, a jej roztwór powinien mieć stężenie 6-8%.

Niektórzy kuszą się jeszcze o dodawanie przypraw suszonych czy ziarnistych takich jak np. liście laurowe, czy ziele angielskiego, ale nie jest to dobry pomysł. Te składniki maksimum smaku oddają w wysokich temperaturach.

Woda, której używamy do kiszenia, jest nieprzegotowywana i najczęściej zimna. W takich warunkach wspomniane dodatki nadadzą kiszonym ogórkom jedynie goryczki.

Jak podać ogórki kiszone?

Jedna z najpopularniejszych opcji jest przygotowanie z nich zupy. Jeśli nie wykluczacie z diety nabiału, warto postawić na sprawdzony babciny przepis, w którym warzywo przesmaża się na maśle przed dodaniem do wywaru.

Polecamy też dodanie kiszonych ogórków do kanapek. Świetnie podkreślą m.in. smak roślinnego smalcu z fasoli i innych wytrawnych kompozycji. Niektórzy też lubię je podać do obiadu np. w formie surówki.

Kiszone ogórki moga wyjść smaczne.png
canva/alisafarov