Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Największy błąd przy mrożeniu grzybów. Przez niego są do wyrzucenia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.09.2024 20:44

Największy błąd przy mrożeniu grzybów. Przez niego są do wyrzucenia

mrożenie
Fot. Canva/Cesar Okada

Uwielbiamy zbierać grzyby, a jeszcze bardziej cieszyć się ich smakiem. Popularną metodą przechowywania tych leśnych skarbów jest mrożenie. Niestety przez pewien błąd, który popełnimy, grzyby mogą okazać się niezdatne do jedzenia. 

Grzyby w lesie i w kuchni

Schyłek lata i początek jesieni zachęca, by ruszyć na grzybobranie. Wytrawni grzybiarze mają swoje sprawdzone miejsca. Te gwarantują obfite zbiory. Dorodne prawdziwki, podgrzybki, czy kozaki zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Grzybobranie jest przyjemnością dla wielu z nas.

Po przyniesieniu do domu czeka nas czyszczenie grzybów. Co potem z nimi zrobić? Wiele okazów trafia do zamrażarki. Mrożenie jest popularną metodą przechowywania grzybów. Potem możemy zrobić z nich smaczną zupę, dodać do sosu lub farszu. Niestety zdarza się, że mrożone grzyby nie nadają się do niczego. 

grzyby
Fot. Canva/Kamchatka
W Dino znowu powariowali. Olej, mleko i śmietana za grosze

Błąd podczas mrożenia grzybów

Najlepiej smakują grzyby, która szybko oczyścimy i przyrządzimy. Jednak czasem grzybobranie jest tak udane, że grzybów mamy aż nadto. W takim wypadku należy je zamrozić. Dzięki temu wykorzystamy je później w kuchni.  Grzyby musimy oczyścić na sucho. Możemy użyć do tego pędzelka lub szczoteczki. Nigdy grzybów nie myjemy pod bieżącą wodą.

Niestety może okazać się, że grzyby nie nadają się do użycia. Co jest przyczyną? Grzyby koniecznie zblanszujmy przed mrożeniem. Chodzi o krótkie obgotowanie w osolonej wodzie. Dzięki temu zabiegowi wydłużamy trwałość grzybów. Po rozmrożeniu nie będą też miały gorzkiego posmaku. 

Jak zblanszować grzyby przed mrożeniem?

Grzyby wystarczy obgotować przez 5-10 minut. Następnie je odcedzamy i całkowicie osuszamy. Dopiero teraz możemy je mrozić. Pamiętajmy, że grzyby możemy mrozić od 3 do 6 miesięcy. Warto więc przed włożeniem ich do zamrażalnika wpisać datę na opakowaniu.

Dzięki temu będziemy mogli kontrolować, kiedy upływa termin ważności grzybów. W tym czasie warto użyć ich do farszów. Z nimi pierogi, czy krokiety wyjdą pysznie. Grzyby pasują też do kopytek, placków ziemniaczanych i sosów. Nadają smaku i aromatu. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić znakomite serowe kluseczki. Polecaliśmy przepis Ewy Wachowicz na szakszukę po góralsku. 

grzyby
Fot. Canva/Shaiith

Źródło: mojegotowanie.pl