Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Największy błąd przy mrożeniu masła. Może być kosztowny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.12.2024 19:55

Największy błąd przy mrożeniu masła. Może być kosztowny

kostka masła
fot. Canva

Dzisiejsze ceny masła skłaniają nas do mrożenia tego cennego produktu, by oszczędzać kostki kupione w dobrej cenie. To świetny pomysł. Pod warunkiem jednak, że będziemy przestrzegać podstawowych zasad.

Zamrażanie cen masła

Ceny masła wariują w tym roku, co doskonale pokazują wykresy giełdowych notowań tego produktu. Cała końcówka 2024 roku krąży wokół magicznego poziomu 7 tys. dolarów za tonę. Liczby te interesują inwestorów, ale ostatecznie przekładają się na to, co widzimy na półkach – kostki masła, za które zapłacić musimy od 8 do nawet 15 złotych.

W ekonomii karierę robi hasło „zamrażanie cen”. Ale w wypadku cen masła możemy zamrozić je zupełnie dosłownie. Wystarczy kupić masło taniej i odłożyć do zamrażarki na czas, kiedy utrzymywać się będzie wysoka cena.

strugane masło

Przenigdy nie smaż na nim ryby. Straci wszystkie właściwości zdrowotne

Wyszukuj promocje masła

W dyskontach promocje na masło wracają regularnie. Przed Bożym Narodzeniem 2024 oznacza to, że można upolować cenę na poziomie 5 zł za kostkę. Warunkiem oszczędności pieniędzy bywa zakup większej partii, czasem nawet 6 kostek. W większości domów grozi to zepsuciem masła, jeśli go nie zamrozimy.

Na szczęście tłuszcz zwierzęcy dobrze znosi ten proces. Wystarczy utrzymywać dobrze zapakowaną kostkę w temperaturze poniżej -18 stopni, czyli takiej, którą oferuje większość sprawnych domowych zamrażarek. Należy przy tym pamiętać o kilku zasadach.

Ile czasu trzymać masło w zamrażarce

Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście przechowywanie masła bez przerwy w działającej zamrażarce. Dobrze jest opisać kostkę masła datą zamrożenia, by wiedzieć, do kiedy należy je zużyć. Jeśli chodzi o termin trwałości zamrożonego masła, wynosi on od 9 miesięcy do roku.

Masło najlepiej przechowywać w foliowej torebce. Powstrzyma ono zapachy z innych potraw, które tłuszcz łatwo wchłonie. W woreczku nie zamykamy nadmiaru powietrza, bo powoduje ono zmianę wyglądu powierzchni masła. Niektórzy mogą też chcieć podzielić masło na mniejsze części, np. połówki czy ćwiartki kostek, by rozmrażać mniejsze partie w miarę potrzeby.

Jeśli masło po rozmrożeniu budzi nasze wątpliwości co do struktury lub zapachu, lepiej powstrzymać się od jedzenia go. Zamrażanie powstrzymuje procesy psucia i wydłuża przydatność produktu. Czasem jednak nawet w tak prostym procesie coś pójdzie nie tak – a nos jest całkiem dobrym systemem wczesnego ostrzegania przed zatruciami.

Wypróbuj też przepisy na schab ze śliwką i karpia wigilijnego Okrasy.

kostka masła na talerzu