Smakosze.pl Przepisy Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka
Canva / Oleg

Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka

20 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uważasz, że przyrządzenie naleśników z zaledwie 2 składników jest niemożliwe? A jednak. Naleśniki bez jajek i mleka są na wyciągnięcie ręki. Wystarczą płatki owsiane i odrobina wody, aby usmażyć placki idealne na każdą okazję.

Naleśniki z płatków owsianych sprawdzą się o każdej porze dnia. Możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań, z powodzeniem zastąpią również tradycyjne pieczywo. Polecamy ten przepis wszystkim, również osobom na diecie wegańskiej i bezglutenowej.

Przepis na rewolucyjne naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych

  • 3 szklanki wody

  • szczypta soli (opcjonalnie)

Jak usmażyć fantastyczne naleśniki z płatków owsianych?

Do przygotowania niezwykłych naleśników bez jajek i mleka potrzebujesz blendera . Wsyp do urządzenia 3 szklanki płatków i zalej je 3 szklankami wody, ewentualnie dopraw odrobiną soli . Zmiksuj składniki ze sobą.

Naleśniki bez jajek i mleka możesz przygotować z masy gładkiej lub takiej, w której wyczuwalne będą fragmenty płatków owsianych . Wszystko zależy od Twoich preferencji. Ciasto o odpowiedniej konsystencji przelej do miski .

Niewielkie porcje ciasta na naleśniki z płatków owsianych wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką . Podgrzewaj pod przykryciem do momentu, aż naleśnik widocznie się zetnie na całej powierzchni . Przewróć go wtedy na drugą stronę i podsmażaj już bez przykrycia .

Naleśniki z płatków owsianych powinny być ładnie zrumienione z obu stron . Tak usmażone placuszki przekładaj na talerz i pozostaw przykryte ściereczką na ok. 10 minut . Po tym czasie elastyczne naleśniki bez jajek i mleka możesz podawać w wybrany przez siebie sposób . Naleśniki bez jajek i mleka niejedno mają imię . Dla fanów tradycji polecamy tę recepturę .

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy