Smakosze.pl
Naleśniki ze szpinakiem

Pixabay /ostpost39

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

1 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Naleśniki ze szpinakiem to idealna potrawa na każdą porę: lunch, obiad i kolację. Doskonale smakują również na zimno, jako sycąca przekąska na drugie śniadanie. Oprócz tego są zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Poznaj nasz przepis na zielone

Naleśniki ze szpinakiem i… wariacje na temat naleśników

Przepis na naleśniki zna prawie każdy. Możemy je pałaszować zarówno na słodko, jak i z wytrawnym farszem. Przygotowywane są najczęściej z mąki pszennej, ale można je usmażyć również w wersji bez glutenu: na mące ryżowej, kukurydzianej albo gryczanej. Naleśniki ze szpinakiem to jedna z najbardziej popularnych a zarazem najzdrowszych wersji tego prostego dania. Szpinak znakomicie komponuje się z czosnkiem, suszonymi pomidorami, ale też z serem feta lub kurczakiem. Takie naleśniki wystarczy nałożyć przygotowanym farszem i podgrzać na patelni. Można je również zapiec w sosie pomidorowym lub serowym. Wybór należy do Ciebie!

Zielono mi i zdrowo, czyli szpinakowe naleśniki pełne wartości odżywczych

Nie od dziś wiadomo, że szpinak to jedna z najzdrowszych roślin warzywnych. Zawiera silne przeciwutleniacze – luteiny – chroniące nas przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Oprócz tego liście szpinaku bogate są w witaminę C, A, E, B6, K, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez oraz sole mineralne. Szpinak korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy i jest polecany osobom chorującym na anemię. Jak większość zielonych warzyw jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Możemy go przyrządzić na setki różnych sposobów, bo pasuje do wielu potraw. Prawdziwym rarytasem są według nas zielone naleśniki z dodatkiem liści szpinaku. Smakują obłędnie i idealnie komponują się z równie szpinakowym farszem.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 1/4 szklanki rozdrobnionego szpinaku

  • szczypta soli

  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Na farsz szpinakowy:

  • 250 g świeżego szpinaku baby (lub paczka mrożonego szpinaku)

  • kostka sera feta

  • suszone pomidory w oleju

  • 3 ząbki czosnku

  • słonecznik łuskany lub orzeszki pinii

  • masło

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie

Ciasto na zielone naleśniki ze szpinakiem:

Przygotuj ciasto na naleśniki. W dużej misce roztrzep dwa jajka. Dodaj szklankę mleka, wody gazowanej i łyżkę oleju. Posól i zamieszaj.Mieszając dodawaj stopniowo 2 szklanki mąki pszennej, aby ciasto było jednolite, bez grudek. Możesz to zrobić również za pomocą miksera. Mieszaj lub miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.Teraz dodaj liście szpinaku. Zmiksuj całość blenderem.Na patelni do naleśników lub innej, o małej średnicy, rozgrzej olej roślinny. Jeśli używasz masła klarowanego, rozpuść je. Weź małą chochlę, zamieszaj ciasto i wlej porcję na jednego naleśnika na rozgrzany tłuszcz. Pamiętaj, żeby naleśniki były trochę grubsze niż zazwyczaj, bo muszą trzymać farsz.Usmażone naleśniki układaj na talerzu z ręcznikiem papierowym. Przykryj je talerzem, żeby nie wyschły, gdy będziesz przygotowywać farsz szpinakowy.

Farsz szpinakowy z serem feta i suszonymi pomidorami

Opłucz liście szpinaku zimną wodą. Oderwij ogonki i grubsze nerwy liści. Wrzuć go do garnka lub na patelnię. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, roztop mrożonkę w garnku.Do zwiędniętego już szpinaku dodaj 2 łyżki masła i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.Całość zamieszaj i dopraw pieprzem oraz odrobiną soli. Nie musisz dodawać jej dużo, bo ser feta jest wystarczająco słony.Pokrój 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju i dodaj do szpinaku. Możesz również dolać trochę oleju, w którym są zamoczone. Jeśli używasz pomidorów suszonych bez oleju, musisz je wcześniej namoczyć w wodzie.Pokrój fetę w kosteczkę. Rozłóż naleśnika i nałóż na niego farsz szpinakowy oraz pokrojoną fetę. Zawiń w rulonik.Na patelni podgrzej słonecznik i/lub orzeszki pinii.Gotowe naleśniki możesz podgrzać na patelni i podawać z orzeszkami oraz startym parmezanem, albo zapiec je z sosem w piekarniku.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >