Smakosze.pl
surówka z pora

canva/margouillatphotos

Słodko-pikantna surówka z pora. Jej smak idealnie przełamuje soczysty owoc. Palce lizać!

24 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Surówka jest tak naprawdę najwartościowszym składnikiem obiadu. Z niej bowiem otrzymujemy mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Nie powinniśmy więc z tego dodatku rezygnować. Dziś polecamy Wam surówkę z pora i jabłka w lekkim sosie z jogurtu naturalnego. Jej słodko-pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma daniami. A przygotujecie ją w 10 minut.

Surówka z pora jest surówką, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Por ma wyrazisty smak, który wiele osób uwielbia. Warto go jednak przełamać słodkim, delikatnym i soczystym składnikiem. A takim właśnie jest jabłko.

Purée ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków

Jak przerobić wczorajsze ziemniaki na pyszne puree? Wyśmienity dodatek do obiadu zrobisz w 20 minut

CZYTAJ DALEJ

Surówkę z pora i jabłka skrop sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak potrawy, ale sprawi również, że starte jabłko będzie wyglądać świeżo i apetycznie. Cytryna zapobiega bowiem ciemnieniu owoców, w tym właśnie jabłek i bananów.

Surówka z pora doprawiona solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i gęstym jogurtem naturalnym jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. To tani dodatek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego domownika.

Surówka z pora do obiadu. Takiej jeszcze nie jadłeś

Składniki:

  • 1 większy por

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Jak przyrządzić surówkę z pora? Słodko-pikantny dodatek do obiadu zrobisz w kilka minut

Oczyść i posiekaj drobno por, przełóż go do miski. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do pora. Składniki skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.

Do surówki dodaj gęsty jogurt naturalny i posiekany szczypiorek. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Przygotuj również surówkę z czerwonej kapusty z zaskakującym dodatkiem. Jesienią postaw na pyszne warzywo sezonowe - dynię. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić surówkę z dyni do obiadu.

surówka z pora

canva/gigello

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >