Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie z piekarni, a domowe. Najlepsze bajgle zrobisz z pomocą garnka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.04.2023 21:59

Nie z piekarni, a domowe. Najlepsze bajgle zrobisz z pomocą garnka

domowe bajgle na talerzu
Canva / smpics

Niewiele rzeczy jest w stanie przebić aromat świeżo upieczonego pieczywa. Wyśmienitym sposobem na jego roztoczenie po całym domu jest przygotowanie domowych bajgli. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ten specjał przed włożeniem do piekarnika należy…podgotować. Uzbrójcie się w garnek, piekarnik i wypróbujcie ten pyszny i prosty przepis na domowe bajgle.

Domowe bajgle świetnie sprawdzą się na śniadanie i nie tylko

Zrobienie własnych, domowych bajgli nie jest trudną sztuką. Nieco bardziej wymagające, niż tradycyjne bułeczki, wynagradzają pracę z nawiązką po pierwszym kęsie. Kanapka przyrządzona z apetycznego wypieku z dziurką cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Ten przepis warto zapisać i wracać do niego tak często, jak tylko się da.

Bajgle doskonale komponują się z tymi wszystkimi dodatkami, co tradycyjne kanapki. Mają też inne smakowite zastosowanie. Możecie podać je jako dodatek do ciepłych dań, takich jak gulasz, leczo lub zupa krem. Zgłodnieliście na samą myśl?

Stosował 2 zasady i schudł 21 kg. Apoloniusza Tajnera trudno wręcz poznać

Przepis na wyśmienite domowe bajgle

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru do ciasta + 3 łyżki do gotowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy (lub oleju)
  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania bajgli
  • dodatki do obtoczenia: mak, sezam, sól gruboziarnista itp.

Doskonałe domowe bajgle krok po kroku

Do dużej miski wsyp suche składniki na domowe bajgle. Dolej do nich szklankę przegotowanej letniej wody. Dodaj olej i zacznij wyrabiać całość na elastyczne, gładkie ciasto. Możesz zrobić to za pomocą dłoni lub miksera ze specjalną końcówką.

Jeśli ciasto nie przestaje się kleić dodaj do niego nieco więcej mąki. Jej ilość zależy od wybranego typu. Kiedy ciasto na bajgle będzie gotowe, przełóż je do miseczki i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Po upływie wymaganego czasu ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulkę. Następnie delikatnie ją rozpłaszcz i zrób na środku dziurkę. Powinna mieć ona wielkość ok. 2 cm. Bajgle możesz też uformować inaczej - z każdej kulki ciasta uformuj długi, cienki wałek. Złóż go na pół, a potem przepleć wokół siebie obie końcówki. Końce ciasta zlep, tak by powstało kółko.

Przygotuj duży garnek do gotowania bajgli. Zagotuj w nim wodę z dodatkiem cukru. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucaj do niej pojedyncze porcje ciasta i trzymaj z każdej strony po ok. 2 minut. Gotowe przekładaj na metalową kratkę do odsączenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Bajgle posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz na blaszce wyłożonej papierem ok. 15-20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu bajgle gotowe są do podania. Za wypiek własnego chleba biorą się nawet gwiazdy estrady. Domowe bajgle idealnie smakować będą z tym świeżym w smaku dodatkiem.

kanapka z bajgla.png
Canva / pjohnson1