Niemal zapomniany, a powinniśmy jeść garściami. Kilka sztuk działa cuda
Agrest cieszy się zdecydowanie zbyt małą popularnością. Kwaśny owoc obfituje w znaczne ilości cennych składników odżywczych i jego regularne spożywanie niesie za sobą liczne korzyści. Sprawdźcie, dlaczego warto i jak włączyć go do swojej diety.
Agrest wesprze odporność i układ krwionośny
Choć jest kwaśny, powinien trafiać na nasze talerze nad wyraz często. Agrest — bo o nim mowa — dostarcza m.in. sporo witaminy C, która świetnie wspiera odporność oraz antyoksydanty chroniące komórki organizmu przed nowotworzeniem.
Znajdziemy w nim także potas, korzystnie wpływający na ciśnienie krwi oraz rutynę poprawiającą stan naczyń krwionośnych. Składniki te będą istotne w profilaktyce miażdżycy i innych chorób serca.
Nasze babki tak przechowywały rosół. Nigdy nie był kwaśnyAgrest dobry dla nerwowych i aktywnych
Sporą zaletą agrestu jest też obecność znacznych ilości magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich odpowiednia podaż pomoże złagodzić objawy stresu oraz poprawi pamięć i koncentrację.
Sok z agrestu ułatwia też zachowanie stawów w dobrej kondycji. Już szklanka płynu dziennie zapobiegnie rozwojowi stanów zapalnych i znacznie obniży dyskomfort związany ze zwyrodnieniami.
Jak wykorzystać agrest w kuchni?
Kwaśny owoc świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek czy mięs, jak i element letnich deserów. Wiele osób z pewnością doceni agrestową konfiturę, która znajdzie zastosowanie m.in. w ciastach z biszkoptem. Można z niego przygotować także orzeźwiający kompot — wystarczy przez 45 minut gotować owoce w wodzie z dodatkiem cukru.
Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na przysmaki z innymi owocami. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów z truskawkami. Być może skusi was też pyszne ciasto bez pieczenia łączące w sobie śmietanową masę, czekoladę i sezonowe smakołyki z krzaczka.
Źródło: polki, kuchnia.wp