Smakosze.pl
Czosnek pieczony ma wiele zalet

canva/4kodiak

Niesamowite zalety pieczonego czosnku

5 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surowy czosnek słynie ze swojego prozdrowotnego działania. Ze względu na jego pozytywny wpływ na kondycję całego organizmu, zalecane jest dodawanie go do potraw. Czy jednak podobne właściwości będzie wykazywał również po upieczeniu? Znamy odpowiedź na to pytanie.

Czosnek może stanowić naturalne lekarstwo na przeziębienie czy grypę. Obecna w nim allicyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Największą korzyść ze spożycia tego warzywa będziemy jednak mieli wtedy, gdy zjemy go na surowo.

Smakowite kotlety ziemniaczane Karola Okrasy

Smakowite kotlety ziemniaczane z niespodzianką wg. przepisu Okrasy

CZYTAJ DALEJ

Obróbka termiczna może obniżyć wartość czosnku

Niestety, na skutek gotowania czosnek zachowuje jedynie właściwości przeciwgrzybicze. Smażenie także osłabia jego korzystny wpływ na zdrowie. Dużą część dobroczynnych substancji uda się jednak zachować w trakcie pieczenia.

Wystarczy, że przed umieszczeniem warzywa w piekarniku rozgnieciemy je i odstawimy na około 10 minut. W tym czasie aktywowane przez rozdrobnienie substancje wytworzą cenną allicynę.

Reakcje prowadzące do jej powstania są procesami enzymatycznymi. Nie zajdą więc w wysokich temperaturach, kiedy aktywność enzymów zostaje zahamowana. Z tego również powodu, powinniśmy rozdrabniać czosnek przed smażeniem czy gotowaniem.

Jak spożycie pieczonego czosnku wpływa na organizm?

Już spożycie 6 ząbków czosnku w tej formie może przynieść szereg korzyści. Warunkiem jest dostarczenie sobie 2 litrów wody oraz unikanie spożycia czerwonego mięsa i cukru. W ciągu godziny od zjedzenia warzywa, czyli m.in. allicyna, witaminy z grupy B i mangan przedostaną się do krwioobiegu.

W kolejnych godzinach rozpocznie się aktywność przeciwutleniaczy. Praca jelit również zostanie uregulowana, dzięki zawartemu w czosnku błonnikowi. Po dłuższym czasie zauważalny będzie też wzrost odporności, obniżenie poziomu cholesterolu czy ciśnienia krwi.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sposobów na to, by włączyć czosnek do swojej diety. W tym artykule zdradzamy przepis na syrop, idealny na przeziębienia. Ten natomiast omawia korzyści ze spożywania czosnku na czczo.

Posiekany czosnek na desce

Posiekany czosnek wykazuje wiele dobroczynnych właściwości

Źródło zdjęcia: canva/amnachphoto

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >