Niesamowite zalety pieczonego czosnku
Surowy czosnek słynie ze swojego prozdrowotnego działania. Ze względu na jego pozytywny wpływ na kondycję całego organizmu, zalecane jest dodawanie go do potraw. Czy jednak podobne właściwości będzie wykazywał również po upieczeniu? Znamy odpowiedź na to pytanie.
Czosnek może stanowić naturalne lekarstwo na przeziębienie czy grypę. Obecna w nim allicyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Największą korzyść ze spożycia tego warzywa będziemy jednak mieli wtedy, gdy zjemy go na surowo.
Obróbka termiczna może obniżyć wartość czosnku
Niestety, na skutek gotowania czosnek zachowuje jedynie właściwości przeciwgrzybicze. Smażenie także osłabia jego korzystny wpływ na zdrowie. Dużą część dobroczynnych substancji uda się jednak zachować w trakcie pieczenia.
Wystarczy, że przed umieszczeniem warzywa w piekarniku rozgnieciemy je i odstawimy na około 10 minut. W tym czasie aktywowane przez rozdrobnienie substancje wytworzą cenną allicynę.
Reakcje prowadzące do jej powstania są procesami enzymatycznymi. Nie zajdą więc w wysokich temperaturach, kiedy aktywność enzymów zostaje zahamowana. Z tego również powodu, powinniśmy rozdrabniać czosnek przed smażeniem czy gotowaniem.
Jak spożycie pieczonego czosnku wpływa na organizm?
Już spożycie 6 ząbków czosnku w tej formie może przynieść szereg korzyści. Warunkiem jest dostarczenie sobie 2 litrów wody oraz unikanie spożycia czerwonego mięsa i cukru. W ciągu godziny od zjedzenia warzywa, czyli m.in. allicyna, witaminy z grupy B i mangan przedostaną się do krwioobiegu.
W kolejnych godzinach rozpocznie się aktywność przeciwutleniaczy. Praca jelit również zostanie uregulowana, dzięki zawartemu w czosnku błonnikowi. Po dłuższym czasie zauważalny będzie też wzrost odporności, obniżenie poziomu cholesterolu czy ciśnienia krwi.
Na naszej stronie znajdziecie kilka sposobów na to, by włączyć czosnek do swojej diety. W tym artykule zdradzamy przepis na syrop, idealny na przeziębienia. Ten natomiast omawia korzyści ze spożywania czosnku na czczo.
Źródło zdjęcia: canva/amnachphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: parenting