Smakosze.pl Przepisy Nietypowe zasmażane buraczki z boczkiem
canva/PingPongCat, Getty Images

Nietypowe zasmażane buraczki z boczkiem

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zasmażane buraczki niezmiennie wybierane są przez tysiące Polaków, jako ich ulubiony obiadowy dodatek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, z pewnością zachwycisz się nietypową wersją z boczkiem. Intensywny smak mięsa oraz jego treściwość sprawiają, że buraczki nabierają nowego wręcz wymiaru.

Zasmażane buraczki są popularnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Często można je spotkać w towarzystwie pieczonej kaczki, kotletów schabowych czy karkówki z piekarnika.

Urozmaicanie swoje jadłospisu pozwala cieszyć się swoimi ulubionymi daniami znacznie dłużej. Dlatego pokazujemy przepis na buraczki z boczkiem, które z pewnością zagoszczą w twojej pamięci na wiele dni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zasmażane buraczki z boczkiem

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 200 g wędzonego boczku

  • olej

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • cukier

  • pieprz

  • sok z jednej cytryny

  • pół szklanki wody

Surowe buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygną, lecz będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki. Następnie posiekaj je bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego boczek. Smaż, aż ten się zarumieni. Wsyp do niego mąkę i gotuj przez 5 minut.

Do boczku wrzuć buraki, wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny do smaku. Smaż buraki, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Smacznego.

Zasmażane buraczki

Źródło: canva/thumb, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: almanka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy