Smakosze.pl
gołąbki

Ulrike Leone z Pixabay

Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

9 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli jeszcze zastanawiasz się czym podjąć jutro rodzinę, mamy pewien pomysł. Przygotuj rozgrzewające gołąbki. Będą w sam raz na Wszystkich Świętych. Są pożywne, a ich smak zawsze przywołuje rodzinny dom. Doskonale nadają się do odgrzewania i smakują dużym i małym.

Gołąbki z kapusty należą do polskiej klasyki. Choć może nie przyrządza się ich szybko, są bardzo smaczne i pożywne. Tak naprawdę same gołąbki wystarczą za cały obiad. Zawsze warto przygotować je w większej ilości, bo wszyscy zwykle proszą o dokładkę, a i bez problemu odgrzejesz je następnego dnia.

Projekt bez tytułu - 2021-11-01T102958.688

Niezawodny patent siostry Anastazji na kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 20 dag ryżu

  • 75 dag mielonego mięsa z łopatki

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • majeranek

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • 1 l bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

zupa z dyni

Stary rodzinny przepis na zupę z dyni

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb. Włóż ją do dużego garnka, zalej wrzątkiem, gotuj, aż liście staną się elastyczne. Wtedy wyjmij kapustę z wody, przestudź ją i zdejmij z niej warstwę elastycznych liści. Pozostałą główkę z twardymi liśćmi ponownie włóż do wrzątku, obgotuj i znów zdejmij kolejne liście.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Nadmiar wody odlej. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do mięsa razem z przestudzonym ryżem. Farsz wymieszaj, dopraw majerankiem, pieprzem, ziołowym, solą i pieprzem.

Z każdego liścia kapusty skrój zgrubienie. Na środku każdego liścia połóż 2 łyżki farszu, zwiń gołąbki. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, ułóż na nich ścisło gołąbki. Przykryj pozostałymi liśćmi, zalej bulionem. Gotuj ponad godzinę na niedużym ogniu.

Na maśle delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru z gołąbków. Dodaj do gołąbków razem z przecierem pomidorowym. Całość ostrożnie zamieszaj, gotuj jeszcze ok. 30 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne gołąbki. Zobacz, jak przygotować gołąbki z ziemniakami wg przepisu Magdy Gessler, a także jak zrobić jarskie gołąbki.

zawijanie gołąbków

zawijanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/Odua Images

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad

Czytaj więcej >