Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.11.2021 01:00

Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

gołąbki
Ulrike Leone z Pixabay

Jeśli jeszcze zastanawiasz się czym podjąć jutro rodzinę, mamy pewien pomysł. Przygotuj rozgrzewające gołąbki. Będą w sam raz na Wszystkich Świętych. Są pożywne, a ich smak zawsze przywołuje rodzinny dom. Doskonale nadają się do odgrzewania i smakują dużym i małym.

Gołąbki z kapusty należą do polskiej klasyki. Choć może nie przyrządza się ich szybko, są bardzo smaczne i pożywne. Tak naprawdę same gołąbki wystarczą za cały obiad. Zawsze warto przygotować je w większej ilości, bo wszyscy zwykle proszą o dokładkę, a i bez problemu odgrzejesz je następnego dnia.

Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 20 dag ryżu

  • 75 dag mielonego mięsa z łopatki

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • majeranek

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • 1 l bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb. Włóż ją do dużego garnka, zalej wrzątkiem, gotuj, aż liście staną się elastyczne. Wtedy wyjmij kapustę z wody, przestudź ją i zdejmij z niej warstwę elastycznych liści. Pozostałą główkę z twardymi liśćmi ponownie włóż do wrzątku, obgotuj i znów zdejmij kolejne liście.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Nadmiar wody odlej. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do mięsa razem z przestudzonym ryżem. Farsz wymieszaj, dopraw majerankiem, pieprzem, ziołowym, solą i pieprzem.

Z każdego liścia kapusty skrój zgrubienie. Na środku każdego liścia połóż 2 łyżki farszu, zwiń gołąbki. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, ułóż na nich ścisło gołąbki. Przykryj pozostałymi liśćmi, zalej bulionem. Gotuj ponad godzinę na niedużym ogniu.

Na maśle delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru z gołąbków. Dodaj do gołąbków razem z przecierem pomidorowym. Całość ostrożnie zamieszaj, gotuj jeszcze ok. 30 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne gołąbki. Zobacz, jak przygotować gołąbki z ziemniakami wg przepisu Magdy Gessler, a także jak zrobić jarskie gołąbki.

zawijanie gołąbków
zawijanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/Odua Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram