Niezawodny trick babć na elastyczne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Gessler
Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w odpowiednim przepisie. Nasze babcie wiedziały, jak je zrobić, aby wyszło idealnie elastyczne. Dziś z ich patentu korzystają nawet największe kulinarne autorytety jak Magda Gessler czy Robert Makłowicz. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta na pierogi odrobiny masła.
Pierogi są kultową potrawą, która cieszy się ogromną popularnością niemal w każdym domu. Nie od dziś wiadomo, że sekretem ich smaku jest ciasto. W jaki sposób je przygotować, aby wyszło idealnie miękkie i elastyczne? Zdradzamy, niezawodną recepturę największych mistrzyń gotowania, czyli naszych niezastąpionych babć.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Do przygotowania miękkiego i elastycznego ciasta na pierogi potrzebujemy tylko czterech składników. Są to:
mąka - ok. 750 g
woda - ok. 250 g
sól - ok. 5 g
masło - ok. 50 g
Na początek wsypujemy do misy sól i mąkę i dokładnie ze sobą mieszamy. W małym garnku podgrzewamy wodę wraz z masłem, do momentu aż będzie gorąca, ale jeszcze nie będzie się gotować. Wlewamy ją do miski wraz z wodą i mąką, a następnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Wyrabiamy ciasto na pierogi rękami lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, miękkie oraz gładkie. Po wyrobieniu należy zostawić je na pół godziny i owinąć folią.
Kolejny etap to przygotowanie farszu. Tutaj wszystko zależy jedynie od Waszej fantazji i kubków smakowych. Wiele inspirujących propozycji znajdziecie na naszej stronie. Niedawno zdradzaliśmy m.in. jak zrobić idealny farsz na pierogi ruskie. Pisaliśmy również o nieco zadziwiających pierogach z dodatkiem śledzi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: everyday-delicious/ ofeminin