Smakosze.pl

canva/ Adrian Wójcik

Niezawodny trick babć na elastyczne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Gessler

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w odpowiednim przepisie. Nasze babcie wiedziały, jak je zrobić, aby wyszło idealnie elastyczne. Dziś z ich patentu korzystają nawet największe kulinarne autorytety jak Magda Gessler czy Robert Makłowicz. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta na pierogi odrobiny masła.

Pierogi są kultową potrawą, która cieszy się ogromną popularnością niemal w każdym domu. Nie od dziś wiadomo, że sekretem ich smaku jest ciasto. W jaki sposób je przygotować, aby wyszło idealnie miękkie i elastyczne? Zdradzamy, niezawodną recepturę największych mistrzyń gotowania, czyli naszych niezastąpionych babć.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Do przygotowania miękkiego i elastycznego ciasta na pierogi potrzebujemy tylko czterech składników. Są to:

  • mąka - ok. 750 g

  • woda - ok. 250 g

  • sól - ok. 5 g

  • masło - ok. 50 g

Na początek wsypujemy do misy sól i mąkę i dokładnie ze sobą mieszamy. W małym garnku podgrzewamy wodę wraz z masłem, do momentu aż będzie gorąca, ale jeszcze nie będzie się gotować. Wlewamy ją do miski wraz z wodą i mąką, a następnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Wyrabiamy ciasto na pierogi rękami lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, miękkie oraz gładkie. Po wyrobieniu należy zostawić je na pół godziny i owinąć folią.

Kolejny etap to przygotowanie farszu. Tutaj wszystko zależy jedynie od Waszej fantazji i kubków smakowych. Wiele inspirujących propozycji znajdziecie na naszej stronie. Niedawno zdradzaliśmy m.in. jak zrobić idealny farsz na pierogi ruskie . Pisaliśmy również o nieco zadziwiających pierogach z dodatkiem śledzi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: everyday-delicious/ ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]