Nieziemsko pyszna, lepsza niż ze sklepu metka cebulowa
Metka jest pysznym mięsnym wyrobem, który warto przyrządzić w domu. Nie jest to wcale takie trudne. Dobrej jakości składniki pozwolą na uzyskanie przysmaku, który posmakuje wam bardziej niż inne, dostępne w sklepach surowe kiełbasy. Skusicie się?
Metka, czyli surowa kiełbasa, doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i ziołami. W przepisie, który wam proponujemy, do mięsa dodajemy już majeranku. Zioło to jednak doskonale komponuje się z innymi popularnymi przyprawami m.in. tymiankiem, bazylią czy oregano. Zróbcie metkę koniecznie i sprawdźcie sami, która kompozycja smakowa najbardziej wam się spodoba.
Przepis na smaczną metkę z cebulką
Składniki:
1 kg chudego boczku
20 g soli
10 g prażonej cebuli
1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
majeranek w ilości do smaku
2 osłonki białkowe średnicy 55 mm i długości ok. 25 cm (z zapasem umożliwiającym zawiązanie)
Przygotowanie:
Z boczku odkrawamy skórę, kroimy go w kostkę i umieszczamy w sporej misce. Następnie posypujemy go solą i mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy je do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie boczek mielimy w maszynce, korzystając z sitka o oczkach 3 mm. Następnie dodajemy przyprawy i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, a masą wypełniamy osłonki. Wcześniej przygotowujemy je zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.
Wskazówka: Jeżeli nie macie osłonek, metkę możecie umieścić w słoiku. W tej formie również możecie ją przechować w lodówce przez kilka dni i jeść, gdy tylko najdzie was ochota.
A jeśli szukacie innych pomysłów na przygotowanie smacznych kanapek, koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sprawdzone przepisy na pasty kanapkowe. Wypróbujcie np. smarowidło z makrelą i kiszonym ogórkiem albo tuńczyka na ostro.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: staregary