Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na pyszne faworki z ziemniaków
canva/czarny_bez, Getty Images

Niezwykły przepis na pyszne faworki z ziemniaków

13 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Faworki i Tłusty Czwartek to nierozerwalne połączenie, z którego mało który smakosz jest w stanie zrezygnować. Aby zachwycić swoich bliskich kunsztem kulinarnym, zaskocz ich faworkami na bazie ziemniaków. Taka wersja słodkiej przekąski jest równie krucha co klasyczna, a jeśli użyjesz ziemniaków o żółtym miąższu, będzie miała intensywniejszy kolor.

Faworki jawią się jako skomplikowany w przygotowaniu deser, który wymaga wielu lat doświadczenia i wprawy. W praktyce zrobienie faworków własnymi rękoma nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Co więcej, ziemniaczane faworki nie potrzebują tak intensywnej pracy. Zwykłe faworki trzeba uderzać wałkiem przez kilkanaście minut - poniższa masa po wstępnym zagnieceniu jest gotowa do rozwałkowania.

Przepis na faworki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg kartofli

  • 250 g mąki pszennej

  • 40 g cukru pudru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • olej

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich, pokrojenia na mniejsze kawałki i ugotowania w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę i umieść w misce.

Do ziemniaków wsyp przesianą z cukrem pudrem mąkę oraz sól. Szybkimi i energicznymi ruchami wymieszaj i zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne. Podziel je na kilka części, każdą rozwałkuj na grubość 5 mm.

Wycinaj z płatów paski, zrób w ich środku nacięcia, a następnie przewlecz przez nie jeden koniec paska. Smaż je na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem, aż staną się brązowe. Ciepłe faworki oprósz cukrem pudrem. Gdy przestaną być chrupiące, odgrzej je przez kilka minut w piekarniku. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować z kawy pyszny deser. Ten tekst wyjawia co dodać do kawy, aby stracić ochotę na słodycze.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy