Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjna konfitura z rabarbaru. 1 owoc doskonale podkręci jej smak

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru. 1 owoc doskonale podkręci jej smak

Konfitura z rabarbaru
canva/CCat82

Konfitura z rabarbaru jest świetnym dodatkiem do pieczywa, mięs czy naleśników. Smak kwaskowego warzywa świetnie przełamie pomarańcza, która sprawi, że wyrób będzie przyjemnie orzeźwiający. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na konfiturę z rabarbaru z nutą pomarańczy

Z rabarbaru można przygotować wiele smakowitych frykasów. Konfitura z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy jest jednak na tyle pyszna, że szybko skradnie wasze serca i zastąpi inne ulubione smakołyki z jego udziałem. Wystarczy zaledwie godzina, by ją sporządzić. Spróbujecie?

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 5 małych pomarańczy
  • 200 g cukru
Zakupy w Biedronce zrobisz nawet w niedzielę. Uruchamiają specjalną funkcję

Jak przygotować konfiturę z rabarbaru?

Zaczynamy od dokładnego umycia rabarbaru i pokrojenia go na kawałki o szerokości około 1 cm. Pomarańcze sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Następnie z owoców wyciskamy sok.

W garnku umieszczamy przygotowane składniki oraz cukier. Podsmażamy chwilę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika i doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Potrwa to około 45 minut. Gotową konfiturę z rabarbaru przenosimy do czystych, wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy, by dłużej zachowała świeżość.

Wskazówka: zamiast soku z pomarańczy możemy też wykorzystać sok z cytryny. Wtedy konieczne może być dodanie większe ilości cukru. Można też połączyć warzywo w stosunku 1:1 z truskawkami. 

Jak podać konfiturę z rabarbaru?

Pięknie pachnący, kwaskowy wyrób świetnie pasuje do deserów. Możemy np. wzbogacić nim szarlotkę lub wypełnić naleśniki z serem. Dobrze smakuje także ze świeżym pieczywem np. z bułką poznańską czy bagietką.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie rabarbaru w kuchni. Polecamy znakomity przepis Ewy Wachowicz na kruche ciasto z jego dodatkiem. Być może skusi was także wyśmienity rabarbarowy kompot.

Konfitura z rabarbaru jest pyszna.png
canva/AnnaIleysh