Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie myj tak truskawek. Przez ten błąd będą bez smaku, mało kto zdaje sobie sprawę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.07.2024 06:01

Nigdy nie myj tak truskawek. Przez ten błąd będą bez smaku, mało kto zdaje sobie sprawę

truskawki
Fot. Canva/sweetardiuni

Lubicie truskawki? Są pyszne i soczyste. Jednak jak myć truskawki? Ważne, by popełniać tego błędu podczas mycia, bo owce stracą cały swój smak, a tego nikt przecież nie chce. 

Truskawki, czyli smak lata

Truskawki kupimy na straganach, w warzywniakach, sklepach spożywczych i marketach. Zależy nam, by owoce były słodkie, soczyste i zdrowe. Jemy je bez dodatków, dokładamy do ciast, deserów i sałatek owocowych. Każda wersja podania ma swoich wiernych zwolenników.

Jednak zanim zjemy truskawki, czy to na surowo, czy dodane do ciasta, pojawia się kluczowe pytanie. Jak myć truskawki? To bardzo ważne, bo chcemy prawidłowo oczyścić je z zanieczyszczeń, a niekiedy chemii, którą owoce potraktowano. Dokładne umycie truskawek jest szczególnie ważne, gdy podajemy je dzieciom. 

truskawki (7).jpg
Fot. Canva/congerdesign
Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patent

Jak myć truskawki?

Wydaje się, że wystarczy opłukać truskawki wodą i gotowe. Proce mycia mamy za sobą. Jednak nie jest to aż tak proste. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, żeby nie zrywać szypułek przed płukaniem. Wówczas do środka dostaje się woda i truskawki tracą swój smak.

Do mycia owoców warto użyć płukanek z popularnymi dodatkami. Przyda się do mycia truskawek soda oczyszczona i ocet. Najpierw trzeba namoczyć owoce w mieszance wody z octem, w proporcjach 3:1. To pozwoli nam pozbyć się szkodliwych bakterii.

Płukanki oczyszczą truskawki

Truskawki powinny poleżeć w roztworze wody z octem najwyżej 5 minut. Potem przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną. Najlepiej zastosować tu proporcje: 1 łyżeczka sody na 1 litr wody. Po takiej kąpieli, truskawki należy przepłukać pod bieżącą wodą.

Owoce warto potem osuszyć. Jak rozpoznać, czy truskawki były pryskane? Woda po takiej kąpieli jest zazwyczaj mętna. Truskawki przechowujmy w lodówce i szybko zjedzmy. Pisaliśmy o tym, co zrobić, żeby naleśniki wyszły puszyste. Radziliśmy też, jak przyrządzić jajecznicę, by była puszysta jak chmurka. 

truskawki
Fot. Canva/TBird59