Smakosze.pl Porady Nigdy tak nie rób z jabłkami. Dietetyk ostrzega przed częstym błędem
canva/Image Professionals GmbH; screen z film na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Nigdy tak nie rób z jabłkami. Dietetyk ostrzega przed częstym błędem

28 lutego 2023

Obieracie jabłka przed spożyciem? Ten błąd kosztuje was utratę cennych składników odżywczych. Dietetyk radzi, by, zamiast usuwać tę część owocu, postawić na dokładniejsze mycie. Korzyści będą znaczne.

Dietetyk odradza obieranie jabłek

Specjalista radzi, by unikać spożywania owocu pozbawionego skórki. Potwierdza tym samym powtarzaną przez nasze babcie mądrość, że najwięcej witamin znajduje się bezpośrednio właśnie w tej części owocu.

Dietetyk przytacza dane, z których wynika, że nawet 50% zawartej w jabłku witaminy C utracimy bezpowrotnie, jeżeli zdecydujemy się na jego obranie.

W tej wersji owoc dostarczy nam też o ponad 1/4 mniej polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i chronią komórki naszego organizmu przed nowotorzeniem.

Koniec z gotowaniem kalafiora. Ten patent bije inne na głowę

Dlaczego jemy jabłka bez skórki?

Zdaniem dietetyka częstym powodem, dla którego sięgamy po jabłka bez skórki, jest obawa przed spożyciem pestycydów. Są to środki chemiczne, które stosuje się do ochrony roślin przed szkodnikami. Specjalista wskazuje, że obawa ta jest nieuzasadniona.

Dlaczego? Odpowiednie organy ustaliły normy dotyczące ilości stosowanych związków ochronnych i są one bardzo rzadko przekraczane. Istnieje także skuteczny sposób oczyszczenia już zakupionych owoców z większości zanieczyszczeń.

Jak oczyścić jabłka, zachowując skórkę?

Zamiast obierania owoce, dietetyk poleca dokładne ich mycie w roztworze sody oczyszczonej. Wystarczy w 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę dodatku i moczyć jabłka przez kwadrans. Większość szkodliwych związków chemicznych zostanie wtedy usunięta.

Na naszej stronie zdradzamy też jak wykorzystać skórki jabłek , jeśli jednak obierzemy je np. do szarlotki . Podpowiadamy też jak przygotować pyszny mus , idealny do ekspresowego przyrządzenia uwielbianego ciasta.

Obieranie jabłek nam nie słuzy.png
canva/Daniel Besic
Ruszyło o 6 rano w Biedronce. Tylko dziś uwielbiany produkt za ułamek ceny
Zapomnij o mące. Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy