Żurek w chlebie
gbh007, Getty Images

O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?

Żurek w chlebie jest wielkanocną klasyką, bez której świętowanie może nie być aż tak przyjemne. Przed wlaniem zupy do bochenka chleba, trzeba uprzednio odpowiednio przygotować pieczywo, aby nie rozmiękło pod wpływem wilgoci. Wystarczy je podpiec w piekarniku - delikatnie uprażenie uchroni delikatną strukturę przed wchłonięciem wody.

Święta Wielkanocy są najważniejszym świętem w kontekście religii katolickiej, dlatego dania podawane w tym czasie muszą być szczególne - jednym z najlepszych przykładów jest żurek w chlebie. Jego efektywna prezencja i niezapomniany smak sprawiają, że praktycznie każdy uwielbią tę zupę.

Jeśli jednak jesteś niedoświadczonym kucharzem, łatwo popełnić przy okazji fatalny w skutkach błąd. Wlanie gorącej zupy do wydrążonego bochenka chleba, bez jego uprzedniego podpieczenia sprawi, że skórka szybko przesiąknie wilgocią i pieczywo rozpadnie się.

Żurek w chlebie jest wielkanocną klasyką

Gęsta, esencjonalna zupa przyrządzana na podstawie żytniego zakwasu, z dodatkiem aromatycznej białej kiełbasy oraz jajka na twardo - żurek jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych zup w Polsce, dlatego znajomość dobrego podania tego dania jest kluczowa.

Gdy wytniesz na górze chleba otwór i wydrążysz go z wewnętrznego miąższu, nie wlewaj od razu do niego zupy. Zamiast tego bochenek wrzuć do piekarnika na kilka minut, aż stanie się chrupiący i delikatnie podpieczony. Wtedy pieczywo nie nasiąknie zupą i utrzyma swoją stałą strukturę.

GIS wycofuje klika partii popularnych lodówGIS wycofuje klika partii popularnych lodówCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.

Żurek w chlebie

Źródło: woyzzeck, Getty Images

Przepis na żurek w chlebie

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • pół litra zakwasu
  • 150 g boczku wędzonego
  • 4 sztuki białej kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 suszone grzyby
  • 1,5 l wody
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki chrzanu
  • 4 okrągłe chleby
  • sól
  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od przygotowania wywaru. Warzywa do niego potrzebne dokładnie umyj w czystej i bieżącej wodzie, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej wodę i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie wyłów miękkie warzywa. Marchewkę z zupy pokrój w drobną kostkę i odstaw na bok.

Do wywaru włóż boczek pokrojony w drobne paski, suszone grzyby, kiełbasę pokrojoną w plasterki, wlej zakwas, dodaj majeranek, rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz chrzan. Gotuj całość przez 30 minut, aż kiełbasa zmięknie, a boczek odda cały swój aromat do wywaru.

Następnie wrzuć do zupy pokrojoną marchewkę. Jajka ugotuj na twardo. Z chlebów odetnij wierzch, wydrąż w środku i podpiecz w piekarniku. Gdy pieczywo będzie chrupkie, włóż do nich jajka przecięte na pół, zalej zupą z mięsem i resztą składników i gotowe. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł