O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?
Święta Wielkanocy są najważniejszym świętem w kontekście religii katolickiej, dlatego dania podawane w tym czasie muszą być szczególne - jednym z najlepszych przykładów jest żurek w chlebie. Jego efektywna prezencja i niezapomniany smak sprawiają, że praktycznie każdy uwielbią tę zupę.
Jeśli jednak jesteś niedoświadczonym kucharzem, łatwo popełnić przy okazji fatalny w skutkach błąd. Wlanie gorącej zupy do wydrążonego bochenka chleba, bez jego uprzedniego podpieczenia sprawi, że skórka szybko przesiąknie wilgocią i pieczywo rozpadnie się.
Żurek w chlebie jest wielkanocną klasyką
Gęsta, esencjonalna zupa przyrządzana na podstawie żytniego zakwasu, z dodatkiem aromatycznej białej kiełbasy oraz jajka na twardo - żurek jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych zup w Polsce, dlatego znajomość dobrego podania tego dania jest kluczowa.
Gdy wytniesz na górze chleba otwór i wydrążysz go z wewnętrznego miąższu, nie wlewaj od razu do niego zupy. Zamiast tego bochenek wrzuć do piekarnika na kilka minut, aż stanie się chrupiący i delikatnie podpieczony. Wtedy pieczywo nie nasiąknie zupą i utrzyma swoją stałą strukturę.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.
Źródło: woyzzeck, Getty Images
Przepis na żurek w chlebie
Składniki:
1 włoszczyzna
pół litra zakwasu
150 g boczku wędzonego
4 sztuki białej kiełbasy
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
3 suszone grzyby
1,5 l wody
4 jajka
3 łyżki majeranku
3 łyżki chrzanu
4 okrągłe chleby
sól
pieprz
Gotowanie rozpocznij od przygotowania wywaru. Warzywa do niego potrzebne dokładnie umyj w czystej i bieżącej wodzie, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej wodę i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie wyłów miękkie warzywa. Marchewkę z zupy pokrój w drobną kostkę i odstaw na bok.
Do wywaru włóż boczek pokrojony w drobne paski, suszone grzyby, kiełbasę pokrojoną w plasterki, wlej zakwas, dodaj majeranek, rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz chrzan. Gotuj całość przez 30 minut, aż kiełbasa zmięknie, a boczek odda cały swój aromat do wywaru.
Następnie wrzuć do zupy pokrojoną marchewkę. Jajka ugotuj na twardo. Z chlebów odetnij wierzch, wydrąż w środku i podpiecz w piekarniku. Gdy pieczywo będzie chrupkie, włóż do nich jajka przecięte na pół, zalej zupą z mięsem i resztą składników i gotowe. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku.pl; newsy.gotujmy.pl