Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?
Adam Moskal
Adam Moskal 02.04.2021 02:00

O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?

Żurek w chlebie
gbh007, Getty Images

Święta Wielkanocy są najważniejszym świętem w kontekście religii katolickiej, dlatego dania podawane w tym czasie muszą być szczególne - jednym z najlepszych przykładów jest żurek w chlebie. Jego efektywna prezencja i niezapomniany smak sprawiają, że praktycznie każdy uwielbią tę zupę. 

Jeśli jednak jesteś niedoświadczonym kucharzem, łatwo popełnić przy okazji fatalny w skutkach błąd. Wlanie gorącej zupy do wydrążonego bochenka chleba, bez jego uprzedniego podpieczenia sprawi, że skórka szybko przesiąknie wilgocią i pieczywo rozpadnie się.

Żurek w chlebie jest wielkanocną klasyką

Gęsta, esencjonalna zupa przyrządzana na podstawie żytniego zakwasu, z dodatkiem aromatycznej białej kiełbasy oraz jajka na twardo - żurek jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych zup w Polsce, dlatego znajomość dobrego podania tego dania jest kluczowa. 

Gdy wytniesz na górze chleba otwór i wydrążysz go z wewnętrznego miąższu, nie wlewaj od razu do niego zupy. Zamiast tego bochenek wrzuć do piekarnika na kilka minut, aż stanie się chrupiący i delikatnie podpieczony. Wtedy pieczywo nie nasiąknie zupą i utrzyma swoją stałą strukturę. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.

Źródło: woyzzeck, Getty Images

Przepis na żurek w chlebie

Składniki: 

  • 1 włoszczyzna 

  • pół litra zakwasu

  • 150 g boczku wędzonego

  • 4 sztuki białej kiełbasy

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 3 suszone grzyby 

  • 1,5 l wody

  • 4 jajka

  • 3 łyżki majeranku

  • 3 łyżki chrzanu

  • 4 okrągłe chleby

  • sól 

  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od przygotowania wywaru. Warzywa do niego potrzebne dokładnie umyj w czystej i bieżącej wodzie, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej wodę i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie wyłów miękkie warzywa. Marchewkę z zupy pokrój w drobną kostkę i odstaw na bok.

Do wywaru włóż boczek pokrojony w drobne paski, suszone grzyby, kiełbasę pokrojoną w plasterki, wlej zakwas, dodaj majeranek, rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz chrzan. Gotuj całość przez 30 minut, aż kiełbasa zmięknie, a boczek odda cały swój aromat do wywaru.

Następnie wrzuć do zupy pokrojoną marchewkę. Jajka ugotuj na twardo. Z chlebów odetnij wierzch, wydrąż w środku i podpiecz w piekarniku. Gdy pieczywo będzie chrupkie, włóż do nich jajka przecięte na pół, zalej zupą z mięsem i resztą składników i gotowe. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis