Obalono popularny mit na temat jajek
Jajkami zajadamy się bardzo często, jednak gdy widzimy w ich wnętrzu czerwoną plamkę, ochota na posiłek szybko mija. Nie ma się jednak czego obawiać, gdyż nie jest to zarodek, jak głosi popularny mit. To zwykła kropelka krwi, która przedostała się do jajka podczas jego formowania.
Jajka zawierają ogromną ilość najróżniejszych witamin, minerałów oraz makroelementów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu - dlatego jada się je na całym świecie.
Niestety czasem zdarza się, że po rozbiciu skorupki widać w jajku czerwoną plamkę. Od razu po jej zauważeniu wiele osób myśli, że jest to nierozwinięty zarodek kury, co mija się z prawdą.
Czym jest czerwona plamka w jajku?
Mit mówiący o czerwonej plamce w jajkach, które są zarodkami kur, można całkowicie wyrzucić do kosza - nie ma bowiem możliwości, aby ten pojawił się w jajku bez zapłodnienia przez koguta.
W praktyce jest to zwykła kropelka krwi, której udało się przeniknąć do środka jajka podczas jego formowania. Dzieję się tak, gdy delikatne naczynia krwionośnych jajnika lub jajowodu pękają i krwawią.
Co ciekawe wcale nie jest to czymś niezwykłym. Szacuje się, że około 1% wszystkich znoszonych przez kury jajek zawiera taką właśnie plamkę.
Skąd krew w jajku?
Jest kilka powodów, przez które naczynka krwionośne w narządach rodnych kur ulegają przerwaniu. Po pierwsze zła dieta ma duży wpływ zarówno na jakość jaj, jak i wydajność ich tworzenia.
Takie jajka znoszone są często przez młode i stare kury, których organizmy nie są dobrze wyregulowane. Kolejnym problemem są choroby wątroby lub układu krążenia.
Jeśli zwierzęta hodowane są w złych warunkach, które nie są higieniczne, a same ptaki żyją w ciągłym stresie, istnieje większe prawdopodobieństwo na pojawienie się krwistych kropelek wewnątrz jajek.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu ustawy o zakazie handlu. Ten tekst wyjaśnia, jak odpowiednio przechowywać jajka.
Źródło zdjęcia: canva/Barbara Lynn Palermo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kacikzdrowia.pl