Obłędnie pyszne kotlety z kiszoną kapustą
Smakowite kotlety mielone wiele razy wywoływały u nas autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym zagości kiszona kapusta. Kotlety mielone w mgnieniu oka znikną z talerzy.
Kotlety mielone bez dwóch zdań można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Wszystko dzięki prostocie przygotowania i walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Tym razem kotlety mielone przygotujemy w zupełnie inny sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Zarówno kotlety mielone, jak i kiszona kapusta wiodą prym wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Nic nie stop na przeszkodzie, by oba frykasy połączyć ze sobą w jedno danie . Efekt na długo pozostaje w pamięci.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kotlety mielone z dodatkiem sera . Dziś smakołyk wzbogacimy o kiszoną kapustę. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Jakich składników potrzebujemy?
-
500 g mięsa mielonego
-
500 g kiszonej kapusty
-
2 cebule
-
jajko
-
bułka tarta
-
olej
-
pieprz
-
sól
Niezawodny przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą
Na początku kapustę kiszoną podgrzewamy w garnku z dodatkiem odrobiny wody. Gotujemy ją na niewielkim ogniu. Kapusta powinna zmięknąć, gdy już to nastąpi, odcedzamy ją i studzimy. Tak przygotowaną kiszonkę drobno siekamy .
Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy ją razem z kiszoną kapustą do mięsa mielonego. Całość wzbogacamy o jajko oraz przyprawy . Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.
Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Mięsny specjał powinien ładnie się zarumienić. Przeważnie na każdą ze stron potrzeba około 5 minut. Jednak wiele zależy od tego, jak duże będą nasze kotlety. Warto wypróbować także przepis na mielone z ryżem .
Canva / manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smakowite dania