Smakosze.pl Przepisy Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą
canva/ A_Lein

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

1 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystajcie z tego przepisu. Razem z nami przygotujecie obłędnie soczysty schab. Jest pieczony w plastrach ze wspaniałymi dodatkami kapustą i pieczarkami. Nie wymaga dużo pracy składniki wystarczy wrzucić do rękawa, upiec i gotowe.

Schab to nie tylko kotlety czy kawał pieczonego mięsa. Ze schabu można wyczarować dużo więcej. To delikatne mięso jest smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Zwłasza, jeśli pokroi się go w plastry. Tak właśnie zrobiliśmy, aby skrócić czas pieczenia i by składniki doskonale się poprzenikały.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

Składniki:

  • 4 grubsze plastry schabu bez kości

  • pół niedużej główki kapusty

  • 1 cebula

  • 30 dag pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 200 ml bulionu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • majeranek

  • mielona papryka

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

Przygotowanie schabu pieczonego w rękawie

Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki opłucz, pokrój w ćwiartki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Warzywa wymieszaj z pieczarkami i natką.

Bulion połącz z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem.

Jeden koniec rękawa dokładnie zawiąż. W rękawie umieszczaj na przemian warstwę warzyw i mięsa, polewaj je porcjami sosu. Zawiąż drugi koniec rękawa do pieczenia.

Rękaw z mięsem i warzywami umieść w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz godzinę.

Rękaw ostrożnie otwórz, do środka wlej śmietankę, całość delikatnie zamieszaj. Trzymaj jeszcze 5 minut w gorącym piekarniku.

schab
schab

Źródło zdjęcia: canva/SarapulSar38

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szczyptachili

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy