Smakosze.pl
Kotlety schabowe

canva/Jan Mach

Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie

29 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta.

Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego.

Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie i koperku

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki: 

  • 1 jajko

  • 2 łyżki majonezu 

  • łyżka soku z cytryny

  • pół garści koperku

  • sól

  • pieprz

  • schab pół kilograma

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy


Pokrój schab na kotlety i dokładnie je rozbij. W misce roztrzep jajko i dodaj do niego majonez, koperek, sól, sok z cytryny oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj do masy kotlety. Odstaw na całą noc do lodówki.

Naleśniki z jabłkami

Przepyszne naleśniki z jabłkami - prosty przepis na śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Następnego dnia wyjmij schab na 30 minut przed smażeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Wyłów go z marynaty i panieruj w bułce tartej z dodatkiem pieprzu oraz soli.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wykładaj na niego kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą mizerią. Smacznego.

Kotlety schabowe

Źródło: canva/richardschramm, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >