Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie
Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta.
Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego.
Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie i koperku
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
1 jajko
2 łyżki majonezu
łyżka soku z cytryny
pół garści koperku
sól
pieprz
schab pół kilograma
bułka tarta
olej rzepakowy
Pokrój schab na kotlety i dokładnie je rozbij. W misce roztrzep jajko i dodaj do niego majonez, koperek, sól, sok z cytryny oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj do masy kotlety. Odstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij schab na 30 minut przed smażeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Wyłów go z marynaty i panieruj w bułce tartej z dodatkiem pieprzu oraz soli.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wykładaj na niego kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą mizerią. Smacznego.
Źródło: canva/richardschramm, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl