Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku o tej porze robię ten rozgrzewający dżem. Jest idealny do naleśników
Monika Dec
Monika Dec 18.09.2024 07:00

Co roku o tej porze robię ten rozgrzewający dżem. Jest idealny do naleśników

dżem z pigwy
Fot. Shutterstock

Jesienią nie rezygnuję z przygotowywania przetworów. To właśnie w tym okresie co roku przygotowuję mój ulubiony rozgrzewający dżem. Korzystam z popularnej tureckiej receptury. Dżem jest wręcz idealny do naleśników, ciast i śniadaniowych placuszków.

Dżem na jesienne chłody

Jesień jest moją ulubioną porą roku. To wtedy na straganach pojawiają się: śliwki, dynie oraz pigwy. Z tych ostatnich co roku przygotowuję dżem według popularnej tureckiej receptury. Często podaję go do naleśników w chłodne dni. Powód? Dodatek aromatycznych goździków oraz cynamonu sprawia, że dżem jest nie tylko smaczny, ale także rozgrzewający. Jednym słowem - jest to ideał na jesienne chłody.

Dlaczego warto sięgnąć po pigwę? Są to jedne z niedocenianych, a bardzo zdrowych owoców. Zawierają witaminy: A, C i B oraz sporo cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak: żelazo, błonnik, sód i potas

Turecki dżem z pigwy jest pyszny.jpg
fot. Canva
Te liście są cenniejsze niż laurowe. Można je wykorzystać w niezwykły sposób

Turecki dżem z pigwy

Do przygotowania dżemu z pigwy potrzebujesz:

  1. 1,5 kg owoców pigwy
  2. 1 kg cukru
  3. 4 goździki
  4. 1 laskę cynamonu
  5. sok wyciśnięty z 1 cytryny
  6. 1 szklankę wody

Turecki dżem z pigwy - sposób wykonania

Umyj pigwę, osusz, usuń nasiona i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku. Wsyp cukier, wlej wodę i sok z cytryny, włóż laskę cynamony i kilka goździków. Doprowadź do wrzenia,  a później zmniejsz ogień.  Gotuj dżem przez godzinę, co chwilę go mieszając, aby nie przywierał do dna.

Po ugotowaniu, wyjmij z dżemu goździki oraz laskę cynamonu. Przełóż smakołyk do wyparzonych wcześniej słoików i postaw je do góry dnem.

Wskazówki:

  • Im dłużej gotujesz dżem, tym będzie mieć on ciemniejszy kolor.
  • Po wyciągnięciu przypraw możesz zblendować dżem, będzie mieć wtedy bardziej jednolitą konsystencję.

Polecamy inne jesienne przepisy m.in. na paprykę w zalewie oraz dżem z gruszek.

dżem z pigwy
fot. Canva