Ogórki kiszone zalewamy zimną wodą czy wrzątkiem?
W każdym domu ogórki kiszone przygotowuje się trochę inaczej. Niektórzy zalewają ją gorącą wodą, jednak część osób stawia na wystudzoną zalewę. W przypadku dodawania wrzątku, ogórki kiszone wolniej fermentują, a szansa na ich kipienie znacząco się zmniejsza. Warto pamiętać, że zalanie ich zimną wodą sprawi, że będą miały więcej składników odżywczych i szybciej się ukiszą.
Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu specjał cieszy się takim uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Dziś przyjrzymy się temu, czy lepiej dodawać zimną, czy gorącą zalewę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Woda w odpowiedniej temperaturze sprawi, że ogórki kiszone wyjdą idealnie
Nie da się ukryć, ze ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Na bazie kiszonki można przyrządzić, wyśmienitą surówkę.
Każdy, kto kiedykolwiek przyrządzał ogórki kiszone, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak istotna w całym procesie jest woda. Niektórzy stawiają na dodawanie bardzo gorącej zalewy. Ma to oczywiście swoje plusy, ponieważ wówczas ogórki kiszone będą fermentowały znacznie spokojniej i ewentualne uchybienia nie wpłyną tak mocno na ich walory. Jednak znacznie lepiej sprawdza się użycie zimnej wody.
Wykorzystanie zimniej zalewy sprawi, że ogórki kiszone zachowają więcej cennych składników odżywczych. Oprócz tego proces fermentacji będzie szybszy. Tym samym będziemy mogli szybciej cieszyć się naszymi kiszonymi frykasami.
Warto zaznaczyć, że wodę na zalewę możemy wcześniej zagotować razem z przyprawami. Dzięki temu będzie ona bardziej aromatyczna, co przełoży się na dodatkowe walory smakowe ogórków kiszonych. Jednak zanim przelejemy ją do słoików, najlepiej poczekać aż ostygnie przynajmniej do temperatury pokojowej.
Jaka powinna być woda do kiszenia ogórków?
Nie bez znaczenia jest również jakość wody, którą zamierzamy wykorzystać do przygotowania ogórków kiszonych. Przede wszystkim powinna być ona zdatna do picia. Nie jest to jednak jedyna wytyczna.
Woda do kiszonek nie może zawierać chloru. Wszystko dlatego, że hamuje on proces fermentacji. W związku z tym nasze ogórki kiszone mogą okazać się kulinarnym rozczarowaniem, a zapewne każdy smakosz woli uniknąć tak ponurego scenariusza.
W większości polskich miast bez problemu możemy użyć wody prosto z kranu. Dobrym przykładem jest, chociażby Warszawa gdzie zamiast chlorowania wykorzystuje się ozonowanie i filtrowanie na węglu aktywnym.
Zanim użyjemy wody z kranu, warto sprawdzić jej skład na stronie dostawcy. W razie potrzeby możemy ją samodzielnie przefiltrować lub zagotować. Warto wiedzieć, jak ukisić ogórki, by wyszły twarde.
Canva / cranach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Zdrowe Kiszonki; Kuchnia to sztuka