Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje bardzo nietypowy składnik

Okrasa robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje bardzo nietypowy składnik

Kotlety mielone z kaszą
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl i Policzona Szama

Twoje kotlety mielone mogą być smaczniejsze i bardziej sycące. Wystarczy, że, podobnie jak Karol Okrasa, zastąpisz bułkę kaszą jęczmienną. Przepis kucharza jest bardzo prosty, a efekty zachwycają. Spróbujecie?
 

Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy

Miękkie i soczyste danie z dodatkiem kaszy jęczmiennej zachwyci nawet wybrednych. Kilka składników i chwila czasu wystarczą, by wyczarować ten specjał. Rodzina będzie zachwycona.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 większa cebula
  • 75 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duże jajo
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Produkt przygotować nie trzeba dużo, a cały proces jest szybki ni nieskomplikowany. Szczegóły znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Kasza pasuje do kotletów mielonych.jpg
canva/vikif
Nie jedz na surowo, wyciśnij z nich sok. Cudownie wpłynie na Twój wzrok

Jak zrobić znakomite kotlety mielone? Okrasa dodaje kaszę jęczmienną

Zaczynamy od ugotowania kaszy, zachowując proporcje 1:3 (3 części wody na 1 część kaszy). Po około 15 minutach od doprowadzenia płynu do wrzenia powinna być miękka. Studzimy ją. Możecie przygotować ziarno dzień wcześniej.

Cebulę siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Ostudzoną łączymy z mięsem mielonym i chłodną kaszą. Wbijamy jajo, po czym wyrabiamy masę, Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem.

Formujemy niewielkie, lekko spłaszczone owale i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu, aż obu stron się zarumienią. osuszamy z nadmiaru oleju.

Jak podać kotlety mielone z kaszą?

Obowiązkowym dodatkiem do potrawy przygotowanej z przepisu kucharza jest soczysta surówka. Ponieważ w mięsnym rarytasie zamknęliśmy już dodatek skrobiowy, ona w zupełności wystarczy.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na kompozycje idealnie pasujące do kotletów mielonych Okrasy. Spróbujcie klasycznej surówki z dodatkiem pora albo colesława z czerwonej kapusty. Będziecie zachwyceni ich smakiem.

Pyszne kotlety mielone Okrasy.jpg
canva/Nadezhda_Nesterova

Źródło: beszamel