Okrasa złamał przepis na placki ziemniaczane. Wyrzucił jeden podstawowy skladnik
Placki ziemniaczane są lubiane przez dzieci i dorosłych. Kojarzą się ze smakiem dzieciństwa i pysznym obiadem. Kucharz Karol Okrasa robi to smaczne danie obiadowe bez jednego kluczowego składnika. Zastępuje go zupełnie innym. Polecamy przepis znanego kucharza na placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane, czyli smaczny obiad
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych fanów. Nie ma się, co dziwić, bo to danie lubią osoby w każdym wieku. Placki ziemniaczane są smaczne, pożywne i trudno jest się im oprzeć. Zawsze potrzeba jest dokładka.
Jednak Karol Okrasa robi placki ziemniaczane bez mąki. Wiele osób może to dziwić. Jednak znany kucharz mąkę zastąpił w swojej recepturze innym składnikiem. Zrób placki ziemniaczane z przepisu Karola Okrasy.
Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto "Marcinek". Moje dzieci nie chcą słyszeć o innych deserachJak zrobić placki ziemniaczane od Karola Okrasy?
Składniki:
- 100 g żółtego sera
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- jajko
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy je do ostygnięcia. Gdy ostygną, to zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich starty ser żółty. Następnie dodaj jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj masę ziemniaczano-serową. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj je np. z konfiturą lawendową.
Ser zamiast mąki, czyli placki ziemniaczane od Okrasy
Karol Okrasa mąkę zastąpił żółtym serem. Korzysta też z ugotowanych ziemniaków. Dzięki tym składnikom placki ziemniaczane mają świetną konsystencję i wspaniale smakują. Okazuje się, że mąka wcale nie jest potrzebna do zrobienia tego lubianego dania.
Karol Okrasa placki ziemniaczane bez mąki, za to z żółtym serem, podaje z sielawą wędzoną lub konfiturą lawendową. Pasują one zarówno do słodkich i słonych dodatków. Warto wypróbować przepis od znanego kucharza i nieco inaczej przyrządzić placki ziemniaczane. Pisaliśmy o pysznych plackach ziemniaczanych. Radziliśmy, jak zrobić to danie z przepisu Ojca Grande.
Źródło: pysznosci.pl