W życiu nie jadłam tak pysznych placków ziemniaczanych. Czemu nikt wcześniej nie pomyślał o tych dodatkach?
Wczoraj całkiem przypadkiem wpadłam na doskonały pomysł. Usmażyłam kompletnie zaskakujące placki ziemniaczane. Poza samymi ziemniakami wykorzystałam to, co znalazłam akurat w lodówce. Ten smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, będę je robić częściej.
Do ciasta na placki ziemniaczane dodałam niestandardowe składniki
Każdy dobrze zna smak placków ziemniaczanych. Podaje się je z rozmaitymi dodatkami. Czy jednak ktoś pomyślał wcześniej, aby różne pyszne składniki dodać do placków, zamiast układać na nich? Gwarantuję, że ta metoda nie ma sobie równych.
W moich plackach ziemniaczanych nie mgło zabraknąć oczywiście ziemniaków. Oprócz nich postawiłam jednak także na aromatyczną kiełbasę oraz smakowitą podsmażoną cebulkę. Całości dopełnił tarty ser żółty, który rewelacyjnie wpłynął na samą konsystencję potrawy. Poniżej znajdziecie mój przepis krok po kroku.
Żaden cukier, żadna sól. Podczas smażenia cebuli dodaję tylko ten składnik, patent pokazała mi teściowaPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- pętko ulubionej kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka tartego sera żółtego (ok. 100 g)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane z pysznymi dodatkami krok po kroku
Przygotuj dodatki do placków ziemniaczanych. Cebulę pokrój w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni podsmaż kiełbasę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Po chwili dodaj do niej także cebulę i trzymaj całość na ogniu, aż warzywo się zeszkli.
Na drobnych oczkach tarki zetrzyj obrane ziemniaki na placki ziemniaczane. W osobnej miseczce rozkłóć 3 jajka i dodaj je do warzyw. Do składników dosyp 2 łyżki mąki pszennej, wszystko razem wymieszaj. Uzyskaną masę dopraw solą i pieprzem.
Do masy na placki ziemniaczane dodaj podsmażoną zawartość patelni i tarty żółty ser. Składniki jeszcze raz wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy będzie gorący, smaż na nim placki ziemniaczane na złocisty kolor z obu stron. Podawaj je póki są gorące, od razu po zdjęciu z patelni.