Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto "Marcinek". Moje dzieci nie chcą słyszeć o innych deserach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.09.2023 15:30

Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto "Marcinek". Moje dzieci nie chcą słyszeć o innych deserach

ciasto Marcinek
YouTube/kuchnia cerkiew.pl

Czy szukacie przepisu na ciasto, które sprawdziłoby się na rozmaite okazje? Jeśli tak, to polecam ciasto “Marcinek” z Podlasia. Ten pyszny wypiek może być tortem urodzinowym, ciastem na specjalne okazje, ale i na co dzień. Moje dzieci przepadają za “Marcinkiem” i zawsze proszą o dokładkę. 

"Marcinek" z Podlasia, czyli niebo w gębie

Ciasto “Marcinek” potrafi zrobić wrażenie na rodzinie i zaproszonych gościach. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i okazałym wyglądem. Jednak wbrew pozorom, to smaczne ciasto nie jest tak bardzo skomplikowane w przygotowaniu, choć składa się aż z 18 cienkich placków.

Przepis na ciasto “Marcinek” przywiozłam z Podlasia. Odkąd je robię, to moje dzieci chcą tylko ten deser. Nie ma co się dziwić, bo ciasto to fantastyczny smak i wspaniały wygląd. Polecam przepis na to znakomite i okazałe ciasto “Marcinek”.

robienie ciasta
Canva/tiverylucky
Oburzające, co hejterzy zarzucili matce piecioraczków. Poszło o gotowanie

Jak zrobić ciasto "Marcinek"?

Składniki:

  • 1 kg maki tortowej
  • 2 żółtka 
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 25 dkg margaryny
  • mała śmietana 18%
  • łyżeczka sody
  • 1 litr śmietany 30%
  • duża śmietana 18%
  • duża śmietana 12%
  • 1 ½ szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • aromat waniliowy

Żółtka ucieramy z sodą i cukrem, wlewamy roztopioną margarynę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 18 cienkich placków i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią.

Kremówkę lekko ubijamy i wlewamy wszystkie śmietany. Dodajemy sok z cytryny, cukier i aromat. Ubijamy na gładki krem i placki przekładamy kremem. Cienko smarujemy wierzch i boki ciasta. 

Ciasto "Marcinek", czyli smak i zachwyt

Ciasto “Marcinek” jest wyjątkowo kremowe i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do niego aromat waniliowy, który łączy się ze śmietankowym smakiem. Oprócz tego ciasto, które zrobione jest aż z 18 warstw, wygląda naprawdę wspaniale. 

Warto przygotować je na przyjęcie okolicznościowe. “Marcinek” zachwyci rodzinę i gości, gdy podamy go jako tort urodzinowy lub ciasto z innej ważnej okazji. Goście na pewno będą prosić o dokładki tego pysznego wypieku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny biszkopt. Radziliśmy, jak przygotować tort Raffaello.

ciasto
Canva/Scopio Images

Źródło: przyslijprzepis.pl