Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram na tarce i dodaję do masy na mielone. Wychodzą 100 razy bardziej soczyste niż zwykłe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.09.2023 14:27

Ścieram na tarce i dodaję do masy na mielone. Wychodzą 100 razy bardziej soczyste niż zwykłe

kotlet mielony
Canva/arfo

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. To jedno z bardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Czy zależy wam, by mielone wyszły wyjątkowo soczyste? W takim razie polecam mój sposób na kotlety mielone. Dodaję warzywo, którego jest teraz pod dostatkiem w sklepach. 

Kotlety mielone, czyli smaczne danie

Kotlety mielone możemy dość szybko przygotować na obiad. Każdy ma swój sposób robienia tych smacznych kotletów. Dodajemy bułkę czerstwą lub namoczoną w mleku. Jednak jeśli zależy wam na przygotowaniu wyjątkowo soczystych kotletów, polecam mój przepis. 

Dodaję warzywo, które ścieram na tarce. Kotlety mielone dzięki temu nigdy nie wychodzą zbyt twarde. Wprost przeciwnie. Bo są soczyste i rozpływają się w ustach. Jakie warzywo trafia do masy na mielone?

kotlety mielone
Canva/shura72
Dietetyk bez wahania wskazał najgorsze produkty w Biedronce. Padło porównanie do karmy dla psów

Cukinia, czyli patent na soczyste kotlety mielone

Do kotletów mielonych dodaję startą cukinię. To smaczne warzywo bez problemu znajdziesz teraz w sklepach i na straganach. Sezon na cukinię trwa do końca października. Dlatego warto korzystać z cukinii w kuchni.

Ma ona delikatny orzechowy smak i jest prawdziwą witaminową bombą. Jedzenie cukinii dostarczy nam witamin: A, C, K i witamin z grupy B. Cukinia doskonale wpływa na układ trawienny i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dodaj startą cukinię do masy na mielone, a kotlety wyjdą wyjątkowo soczyste, niż zazwyczaj. 

Jak przygotować kotlety mielone z cukinią?

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, startą cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy i wyrabiamy. 

Kotlety mielone panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Powinny mieć złoty kolor. Soczyste kotlety mielone możemy podać z ziemniakami i sezonowymi surówkami. Pisaliśmy o śląskich kotletach mielonych. Podawaliśmy też przepis na mielone z pysznych składnikiem. 

kotlety mielone
Canva/ArtSvitlyna

Źródło: przyslijprzepis.pl