Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta
Szpinak - zielona moc witamin
Dobrze przygotowany i doprawiony szpinak jest bardzo smaczny, a do tego jest jednym z najzdrowszych warzyw. Odżywcze właściwości szpinaku znane były już w starożytnej Persji. Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w liściach regularne jedzenie szpinaku chroni między innymi przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych. Warzywo to zawiera dużo magnezu i witamin, a jedzony w ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu.
Awokado - "masło bogów"
Dzięki zawartości kwasu oleinowego awokado obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Pochodzi południowo-środkowego Meksyku. W przeciwieństwie do większości popularnych owoców, w awokado mało jest cukrów prostych. Awokado jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 9 i omega 6. Ze względu na konsystencję i obecność tłuszczów nazywany także "masłem bogów". Warto wiedzieć, że zawarte w nim tłuszcze ułatwiają przyswajanie cennych składników z innych produktów, na przykład organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado. Owoc ten zawiera też wiele witamin z grupy C, E, A oraz B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy. Dodatkowo, dzięki luteinie jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy. Mimo, że nie ma w sobie dużo cukrów, ze względu na zawartość tłuszczu awokado, jak na owoc, ma dość sporą wartość energetyczna. W 100 gramach znajduje się 160 kcal. Naukowcy twierdzą jednak, że skutecznie zaspokaja on głód i daje uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy skłonni mniej podjadać między posiłkami.
Jak zrobić omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta?
Tak jak w klasycznym omlecie, potrzebne będą jajka, masło, trochę mleka, sól i pieprz. Do tego dodajemy 50 gramów świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 40 g sera feta i pół awokado. To słono-słodkie połączenie sprawi, że omlet będzie świeży, wyrazisty i aromatyczny.
Składniki:
50 g świeżego szpinaku1 łyżki masła klarowanego1 ząbek czosnku1/2 awokado3 jajka2 łyżki mleka lub wody40 g sera feta1 łyżka szczypiorkusól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Możesz sięgnąć zarówno po świeży szpinak, jak i mrożony. W pierwszym przypadku szpinak umyj, oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, sięgnij po tego, którego liście mrożone są w całości (jest lepszy niż ten rozdrobniony). Możesz rozmrozić go na trzy sposoby: odczekać aż się sam odmrozi, rozmrozić w kuchence mikrofalowej lub włożyć szpinak na patelnię, dodać odrobinę wody, przykryć pokrywką i wolno go podgrzewać. Po rozmrożeniu podgrzewaj go jeszcze chwilę, aby większość wody wyparowała. Jeśli rozmrażasz go naturalnie, odciśnij wodę z liści przy pomocy dłoni lub ręcznika papierowego.
Gdy szpinak jest już gotowy, na patelni podgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, dodajemy przepołowiony czosnek. Mieszamy przez minutę.
Następnie na patelnię dodajemy umyty szpinak i smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 1-2 minuty, aż zacznie mięknąć i zmniejszać swoją objętość. Odkładamy na talerz.
Na patelni topimy kolejną łyżkę masła i rozprowadzamy je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu. Najlepiej robić to przy pomocy trzepaczki, aby wtłoczyć w jajka jak najwięcej powietrza.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię i smażymy przez około 2 minuty.
Następnie układamy na niej podsmażony szpinak, a po minucie dodajemy pokrojone awokado i pokrojoną w kostkę fetę.
Posypujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez około pół minuty, do czasu aż masa jajeczna się zetnie.
Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta jest już gotowy. Możemy go pokroić i jeść razem z chlebem, złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.
Smacznego!