Smakosze.pl Przepisy Papryka faszerowana z indykiem. 1 składnik nada jej niespotykanej soczystości
Canva / Darius Dzinnik

Papryka faszerowana z indykiem. 1 składnik nada jej niespotykanej soczystości

4 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.

Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.

Przepis na soczystą paprykę faszerowaną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 5-6 kolorowych papryk (zależnie od ich wielkości)

  • woreczek ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu

  • ok. 150 g sera typu feta

  • 1 mała cukinia

  • duży pęczek koperku

  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować nietuzinkową paprykę faszerowaną indykiem

Papryki umyj, odkrój czapeczki od góry (nie wyrzucaj ich) i oczyść środek z pestek i gniazd nasiennych . Następnie warzywa obierz za pomocą obieraczki kuchennej lub bardzo ostrego nożyka . Nie jest to krok obowiązkowy, ale dzięki temu faszerowane papryki będą miękkie i delikatne .

Cukinię obierz i usuń z niej gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Warzywo do papryki faszerowanej zetrzyj na tarce o grubych oczkach . Odstaw na 10-15 minut, po czym odsącz ją z nadmiaru wody .

W dużej misce wymieszaj składniki farszu do papryki faszerowanej . Mięso z indyka połącz z ugotowanym ryżem, startą cukinią i serem feta . Dodaj 2 łyżeczki koncentratu i solidną porcję posiekanego koperku . Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą (feta jest już dość słona) i wszystko starannie wymieszaj.

Do przygotowanych wcześniej papryk nakładaj ściśle farsz . Mięso podczas pieczenia straci nieco na objętości, warto więc faszerować z zapasem . Warzywa ustaw w naczyniu żaroodpornym farszem do góry. Papryki faszerowane przykryj odkrojonymi czapeczkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut .

Gotowe papryki faszerowane odstaw na krótko do ostygnięcia . Zaraz po wyjęciu z piekarnika warzywa są bardzo gorące. Czapeczki usuń a papryki podawaj jako samodzielne danie . Polecamy niezwykły przepis na paprykarz drobiowy . Orientalny omlet z papryką to pomysł na szybkie i smaczne danie .

Canva / mishooo
Canva / mishooo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy