Papryka faszerowana z indykiem. 1 składnik nada jej niespotykanej soczystości
Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.
Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.
Przepis na soczystą paprykę faszerowaną
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa z indyka
-
5-6 kolorowych papryk (zależnie od ich wielkości)
-
woreczek ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu
-
ok. 150 g sera typu feta
-
1 mała cukinia
-
duży pęczek koperku
-
2-3 łyżki passaty pomidorowej
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować nietuzinkową paprykę faszerowaną indykiem
Papryki umyj, odkrój czapeczki od góry (nie wyrzucaj ich) i oczyść środek z pestek i gniazd nasiennych . Następnie warzywa obierz za pomocą obieraczki kuchennej lub bardzo ostrego nożyka . Nie jest to krok obowiązkowy, ale dzięki temu faszerowane papryki będą miękkie i delikatne .
Cukinię obierz i usuń z niej gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Warzywo do papryki faszerowanej zetrzyj na tarce o grubych oczkach . Odstaw na 10-15 minut, po czym odsącz ją z nadmiaru wody .
W dużej misce wymieszaj składniki farszu do papryki faszerowanej . Mięso z indyka połącz z ugotowanym ryżem, startą cukinią i serem feta . Dodaj 2 łyżeczki koncentratu i solidną porcję posiekanego koperku . Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą (feta jest już dość słona) i wszystko starannie wymieszaj.
Do przygotowanych wcześniej papryk nakładaj ściśle farsz . Mięso podczas pieczenia straci nieco na objętości, warto więc faszerować z zapasem . Warzywa ustaw w naczyniu żaroodpornym farszem do góry. Papryki faszerowane przykryj odkrojonymi czapeczkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut .
Gotowe papryki faszerowane odstaw na krótko do ostygnięcia . Zaraz po wyjęciu z piekarnika warzywa są bardzo gorące. Czapeczki usuń a papryki podawaj jako samodzielne danie . Polecamy niezwykły przepis na paprykarz drobiowy . Orientalny omlet z papryką to pomysł na szybkie i smaczne danie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje
-
Jak kroić grzyby do suszenia? 1 szczegół jest absolutnie najważniejszy
-
Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy