Pieczona marchewka z imbirem
Pieczona marchewka z imbirem.
Pieczona marchewka z imbirem przywodzi na myśl azjatyckie smaki. Szczególnie ze względu na imbir. Tworząc marynatę do tego dania, możemy użyć innych pikantnych przypraw, np. pieprzu czy papryczki chili. Ciekawym pomysłem jest również dodanie sosu sojowego.
undefined
Składniki:
· 1 kilogram marchewki
· 2 ząbki czosnku
· ½ papryczki chili
· 1,5-centymetrowy kawałek imbiru świeżego
· 1 łyżka stołowa soku z cytryny
· 2 łyżki stołowe miodu
· 2 łyżki masła
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w realizacji przepisu na pieczoną marchewkę z imbirem jest nastawienie piekarnika na odpowiednią temperaturę. Urządzenie należy nagrzać do 180 stopni.
Następnie przygotowujemy najważniejszy składnik, czyli marchewkę. Myjemy ją, obieramy i kroimy w słupki. Pokrojoną marchewkę wsypujemy do miski.
Marchewkę posypujemy solą i pieprzem.
Czosnek obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce. Ścieramy na niej również imbir. Papryczkę chili myjemy, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy na małe krążki.
Masło rozgrzewamy w rondelku lub na patelni. Gdy tylko się roztopi, zdejmujemy naczynie z ognia.
Masło wlewamy do miski z marchewką. Dodajemy do niej również kurkumę, imbir, czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Polewamy całość sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Marynata powinna okleić wszystkie kawałki marchewki.
Następnie przygotowujemy blachę, na której będzie piekła się marchewka. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Na blasze rozkładamy marchewkę. Pieczemy ją przez 40-45 minut.
Po 30 minutach na chwilę wyciągamy blachę. Polewamy marchewkę miodem i ponownie wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy przez pozostałe 10-15 minut.
Marchewkę podajemy na gorąco. Możemy serwować ją w formie przystawki lub solo. Doskonale sprawdzi się z mięsem drobiowym lub w połączeniu z pieczonymi ziemniakami, pietruszką i burakami.
undefined
Pieczona marchewka z imbirem i sosem sojowym.
Składniki:
· ½ kilograma marchewek baby
· 1,5-centymetrowy kawałek imbiru świeżego
· 1 łyżka stołowa sosu sojowego
· 1 łyżka stołowa miodu
· 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
· przyprawy: sól, papryka ostra (do smaku)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Od razu przygotowujemy również blachę. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Marchewki dokładnie myjemy i oskrobujemy ze skórki.
Marchewki umieszczamy w misce. Zalewamy je sosem sojowym, oliwą oraz miodem. Na tym etapie dosypujemy również przyprawy.
Imbir ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce, a następnie wsypujemy go do miski z resztą składników.
Wszystko dokładnie mieszamy. Zwróćmy uwagę na to, aby wszystkie marchewki zostały dobrze obtoczone w marynacie.
Marchewki wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 30 minut.
Podajemy na gorąco. Serwujemy solo lub z mięsem albo innymi warzywami.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/zielony\_srodek/marchewka/pieczona\_marchewka\_z\_imbirem/przepis.html
2. https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pieczona-marchewka-z-imbirem-390953
3. https://oryginalnysmak.pl/pieczona-marchewka-z-imbirem-i-miodem/
undefinedundefined