Zjadł 6 ząbków pieczonego czosnku. Zalety są nie do opisania
Zalety surowego czosnku są powszechnie znane. Obecna w nim allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Nic dziwnego, że warzywo jest składnikiem m.in. domowych syropów na przeziębienie (przepis na jeden z nich podajemy tutaj). Natomiast, w dalszym ciągu mało się mówi o tym, jak cenny dla naszego zdrowia jest pieczony czosnek. Jego właściwości są wręcz nie do przecenienia!
Cenne właściwości czosnku.
Warto pamiętać, że wskutek gotowania czosnek traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jedynie przeciwgrzybicze. Nie należy go smażyć, ponieważ ten proces bardzo osłabia jego prozdrowotne właściwości.
Okazuje się, że warto sięgać po pieczony czosnek. Aby, w 100% zachować jego właściwości należy zawsze pamiętać o jednej rzeczy. Przed włożeniem czosnku do piekarnika powinniśmy go nieco rozgnieść i odstawić na 10 minut. Powód? Bardzo cenna dla zdrowia allicyna nie występuje w nim naturalnie. Powstaje zaś, gdy ściany jego komórek zostają uszkodzone, na skutek połączenia obecnych w czosnku: alliiny i allinazy.
Podgrzewanie czosnku tuż po pokrojeniu niszczy allinazę, zanim zdąży ona połączyć się z alliiną. Brak enzymu sprawi, że warzywo nie będzie tak cenne dla zdrowia. Jaki wpływ na nasz organizm na pieczony czosnek? Efekty widać już po 24 godzinach!
Zjedz 3 ząbki pieczonego czosnku, efekty zobaczysz już po 24 godzinach!
Zdaniem ekspertów już 24 godziny po zjedzeniu kilku ząbków pieczonego czosnku, możemy się spodziewać wspaniałych efektów. Obniży on poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usprawni prace jelit, wyreguluje ciśnienie, zwiększy wydolność fizyczną, zredukuje zmęczenie, wzmocni kości i stawy.
Portal Webniusy.pl podaje, że dietetycy zalecają, aby przeprowadzać taką kurację raz w miesiącu. Można zjeść 6 ząbków pieczonego czosnku, następnie w ciągu 24 godzin wypić 2 litry wody i jeść wyłącznie produkty ułatwiające trawienie, czyli dużo warzyw. W trakcie kuracji powinno się unikać między innymi żywności przetworzonej i czerwonego mięsa.
Pamiętaj, że powyższy tekst nie jest poradą lekarską. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunki
Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? "Święto pączka" zbliża się wielkimi krokami
Zalej wrzątkiem zmielone liście laurowe. Napar złagodzi uciążliwe bóle stawów
Więcej o zaletach czosnku przeczytasz tutaj.
źródło: parenting.pl/webniusy