Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym z kurczakiem - szybki obiad
Anna Pęcak
Anna Pęcak 25.03.2022 22:51

Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym z kurczakiem - szybki obiad

Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym i kurczakiem
Canva.com - arfo

Typowy placek ziemniaczany z nietypowymi dodatkami.

Placki ziemniaczane przyrządzałaś z pewnością nieraz – miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, złociste i zarumienione. Nic tylko podawać z gulaszem węgierskim, bądź cukrem i śmietaną. Dziś jednak zaprezentuję wam przepis na nieco inną wersję znanego dania obiadowego – placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym i kurczakiem. Pyszny, zdrowy i ciekawy pomysł na obiad w kilku prostych krokach.

Czego będziemy potrzebować?

Nieodzownym elementem naszego dania obiadowego będzie z pewnością ziemniaki. Jakie wybrać? Najlepsze będą ziemniaki typu B – Flaming lub Orlik oraz typu C – Ibis, Gustaw. Posiadają one mnóstwo skrobi – są więc wysokoskrobiowe i nadadzą naszym plackom odpowiednią konsystencję. Placki też dobrze robić z ziemniaków starych – umytych i obranych, gdyż młode mają w swoim składzie o wiele więcej wody.

Ziemniaki najlepiej kupić na lokalnym ryneczku, będziemy miały wówczas pewność, co do ich świeżości i pochodzenia. Oczywiście, ziemniaki z marketu również się nadadzą, jednak lepsze będą lokalne i świeże.

Pieczarek! Około 400 g tych pysznych grzybów powinno wystarczyć. Podobnie jak ziemniaki – lepiej kupić je na lokalnym targowisku – im mniejsze pieczarki, tym lepiej dla naszego sosu.

I oczywiście kurczaka. Sądzę, że jedna podwójna pierś powinna starczyć. Najlepiej kupić u rzeźnika, oczyszczoną z błonek, jednak w marketach też znajdziemy świeże piersi z kurczaka. Oczywiście pierś z kurczaka można pominąć w przepisie, jeśli zależy nam, by danie było wegetariańskie, lub wegańskie.

Oprócz tego potrzebować będziemy dobrej jakości oleju rzepakowego, trochę oliwy, jajka „zerówki”, pół kieliszka wina, masło, śmietankę, natkę pietruszki, oregano, czosnku i cebuli.

Lista zakupów:

Zobacz, czego dokładnie będziesz potrzebowała, by przyrządzić pyszne placki w sosie pieczarkowym z kurczakiem.

Placki:Około kilogram ziemniaków2 jaja „zerówki”20 g mąki pszennejsólpieprz

Ziemniaki zetrzyj na tarce bądź zmiksuj na gładką konsystencję. Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody, zwłaszcza, jeśli użyliśmy młodych bulw. Do miski ze startymi ziemniakami można dodać skrobię ziemniaczaną, żeby ziemniaki lepiej się „zbiły”. Do tak przygotowanej masy wbijamy 2 jajka, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy dość sporo oleju, około 5 łyżek, na dużej patelni. Nakładamy naszą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i smażymy, aż do zarumienienia. I gotowe!

Sos pieczarkowy:Ok. pół kilograma filetów z kurczakaZąbek czosnkuOliwa z oliwek400 g pieczarekok. 100 ml białego wina wytrawnegośmietanka słodka 30%masło, 30gnatka pietruszki świeżaoregano, zioła prowansalskie

Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oregano. Wlać trochę oliwy, otoczyć kurczaka w marynacie i odłożyć na około pół godziny do zamarynowania.Tak przygotowanego kurczaka podsmażyć z każdej strony. Dodać małe pieczarki (bez krojenia) i podsmażyć przez dodatkową minutę. Wlać wino i wymieszać, gotować kilka minut. Dodać słodką śmietankę i gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut Dodać masło i przyprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sos ozdobić nasze placki. Przysypać świeżą natką pietruszki. Gotowe! Smacznego.

Wartości odżywcze i dodatkowe informacje

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym z kurczakiem - ten smaczny posiłek przyrządzić można na wiele różnych pysznych sposobów, ten jednak jest sprawdzony i przetestowany – sos ma idealną konsystencję, kurczak nie jest suchy, lecz chrupiący z zewnątrz i miękki w środku – no idealny! Placki też wychodzą rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku. O wiele lesze, niż jakiekolwiek fastfoodowe frytki. Tak przyrządzony posiłek będzie miał ok. 767 kcal w jednej porcji, nie jest więc polecany dla osób na diecie. Można jednak zamienić śmietankę np. gęstym greckim jogurtem, który jest mniej kaloryczny. Jednak jeśli nie przejmujesz się kaloriami – ten smaczny przepis jest właśnie dla ciebie.Ziemniaki są wspaniałym źródłem potasu i magnesu, który reguluje nasz ośrodek nerwowy. Łagodzą zmęczenie i stres. Posiadają również witaminę C. Są również lekkostrawne, choć w formie smażonych placków ziemniaczanych – może nieco mniej.

Pieczarki zawierają w sobie dużo wody, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Są źródłem antyoksydantów i witamin. Posiada w sobie lektyny, które działają przeciwnowotworowo.

Pierś z kurczaka posiada 157 kcal w 100 gramach i aż 20 g białka, a do tego witaminy z grupy B, ze szczególnie ważną witaminą B3, której organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu wielu enzymów i hormonów, a także , która odpowiada zatem za transport tlenu w organizmie. Ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca i zwiększa odporność organizmu.

Nic tylko się zajadać pysznymi plackami w sosie pieczarkowym z kurczakiem.